Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ



Γράφει η Δέσποινα Λαζαρίδου
Ο κόσμος πλάστηκε με σοφία και εν πλήρη αρμονία. Ο άνθρωπος κομμάτι του κόσμου πλάστηκε να κατοικεί σε αρμονία με την φύση. Διανύοντας τον 20ο και τον 21ο αιώνα παρατηρείται μια προσπάθεια επιβολής του ανθρώπου απέναντι στη φύση, είτε στο φυτικό είτε στο ζωικό βασίλειο. Σαν ανήμερο θεριό, καταστρέφει ότι βρεθεί στο διάβα του. Καταστρέφει τα δάση είτε με πυρκαγιές, είτε με υπερβολική υλοτόμηση. Καταστρέφει το ζωικό βασίλειο, για να αποδείξει την ανωτερότητα του, ξεχνώντας ότι σε πολλές περιπτώσεις  τα ζώα φέρονται καλύτερα από τον άνθρωπο.
Ειδικά στην Πατρίδα μας την Ελλάδα, η ασέβεια απέναντι στη φύση έχει φτάσει στο ζενίθ. Επί δεκαετίες ακούμε και βλέπουμε απέραντες εκτάσεις δασών να αφανίζονται στην φωτιά. Εμπρησμοί, απροσεξία κ.ο.κ. Στη θέση τους ξεπηδούν υπερπολυτελείς βίλες, εξοχικά, μάντρες και ότι ανθρώπινο κατασκεύασμα μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει αναδάσωση. Δεν αρκεί αυτό όμως!
Απόδειξη της ανεπάρκειας εμφανίζεται όταν χειμωνιάζει και έρχονται οι πρώτες βροχές, οι πρώτες κακοκαιρίες. Τότε έντρομοι διαβάζουμε ή και πολλοί το ζούνε, για τις ανεπανόρθωτες καταστροφές που υφίστανται χωριά και οικισμοί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων έχουμε υλικές ζημιές, ενώ στην χειρότερη έχουμε απώλειες ανθρώπων.
Αυτό θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ως άνθρωποι, κομμάτι κι εμείς της μητέρας φύσης, την ανεπανόρθωτη ζημιά που της κάνουμε ,εκούσια ή ακούσια. Θα πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία απέναντι της. Να την εκτιμήσουμε, να την σεβαστούμε και να την προστατέψουμε. Ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Έναν τόπο που ότι και να σπείρεις θα φυτρώσει και θα σε ανταμείψει για την αγάπη και την ευαισθησία σου. Ας τον εκμεταλλευτούμε θετικά. Ας δώσουμε στη φύση πίσω αυτό που της ανήκει και ας κρατήσουμε για μας ότι μας αρμόζει. Η πλεονεξία δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.
Άνθρωπε σε αυτόν τον πλανήτη είμαστε περαστικοί. Όσο ψηλά, όσο πλούσια και όσο πολυτελή και να χτίσεις στο τέλος σε περιμένουν δύο μέτρα γης. Από εκεί ξεκίνησες, εκεί θα καταλήξεις. Σεβάσου λοιπόν το φυσικό περιβάλλον και μην εγκληματείς απέναντι του.
Έλληνα μην ξεχνάς, ότι οι πρόγονοι σου είχαν προστάτιδα της φύσης μια θεά. Μια θεά που κινούνταν και προστάτευε τα πάντα στο φυτικό και ζωικό βασίλειο. Τόση σοφία σου κληροδότησαν. Δέξου λοιπόν και την σοφία του σεβασμού απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και μην το καταστρέφεις. Μη το περιφρονείς. Αφουγκράσου. Και αν η αγάπη σου για τη φύση δυναμώσει, ίσως σε μια βόλτα στο δάσος ξανακούσεις τις νύμφες να σου τραγουδούν και αν είσαι τυχερός θα συναντήσεις και την Θεά Αρτέμιδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου