Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Με αφορμή ελλιπές ιστορικό αφιέρωμα του Βήματος…


Όταν το ΚΚΕ ήθελε να επιστρατεύσει στις γραμμές του τους Τσάμηδες.

Ένα ιστορικό αφιέρωμα για την συνάντηση του διαβόητου Ενβέρ Χότζα με τον αρχικουκουέ Ζαχαριάδη (ή «Στάλιν της Ελλάδος»), που έγινε το 1949 έκανε στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σταύρος Ντάγιος, διδάκτωρ της Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο αφιέρωμα ετέθη –δειλά είναι η αλήθεια, υπό τον φόβο των… μουτζαχεντίν της μαρξιστικής ιδεολογικής τρομοκρατίας- το θέμα της επιστρατεύσεως των διαβόητων «Τσάμηδων» για τον λεγόμενο «Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» (ΔΣΕ), δηλαδή την κατσαπλιάδικη εμπροσθοφυλακή του πανσλαβισμού στην Ελλάδα. Αναφέρει σχετικώς ο κ. Ντάγιος:

«Μετρήσιμος παράγοντας και ακανθώδες ζήτημα που περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων ήταν και η παρουσία των μουσουλμάνων Τσάμηδων, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλβανία στα τέλη του 1944 και αρχές του 1945.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας (αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα), στα τέλη Μαρτίου 1949 και ύστερα από (απερίσκεπτη) προτροπή των ελλήνων κομουνιστών ηγετών, οι οποίοι ζητούσαν την επαναπροώθηση των Τσάμηδων στην Ελλάδα και την επιστράτευσή τους δίπλα στον Δημοκρατικό Στρατό, σε αποκλειστική συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, το θέμα συζητήθηκε με την προσήκουσα προσοχή. Για την υπόθεση αυτή είχε ενημερωθεί, με τη σειρά του, και ο Τίτο με τον Στάλιν (σύμφωνα με τα γιουγκοσλαβικά αρχεία) από το 1947...».

Σας παρουσιάζω, λοιπόν, το συγκεκριμένο έγγραφο, από τα επίσημα γιουγκοσλαβικά αρχεία, υπό τον τίτλο «Έκθεση του Hoxha προς τον Tito για την επίσκεψη του Βαφειάδη στα Τίρανα (24.9.1947», το οποίο παρέλειψε (;) να παραθέσει ο διδάκτωρ:

«Σας πληροφορώ για την επίσκεψη στα Τίρανα του Στρατηγού Μάρκου. Ήρθε χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση. Για τον λόγο αυτό δεν συναντήθηκα μαζί του. Εξουσιοδότησα έναν σύντροφο από το Πολιτικό Γραφείο να συζητήσει μαζί του. Έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.Να αποσταλλούν 3.000-4.000 Τσάμηδες για τον Δημοκρατικό Στρατό, από τις 18.000 που ζουν στην Αλβανία, διωγμένοι από την Ελλάδα από τις δυνάμεις του Ζέρβα… Όσον αφορά τους Τσάμηδες, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα βοήθειας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκαν υπό την επίδραση της αντίδρασης. Δεν θα θελήσουν να πάνε να πολεμήσουν, αλλά και για εκείνους που θα θελήσουν να πάνε υπάρχει ο κίνδυνος να περιπέσουν σε αμερικανική επίδραση. Για το λόγο αυτό απαντήσαμε ότι προς το παρόν αυτό είναι αδύνατο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού, αλλά ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να στείλουμε την κατάλληλη στιγμή αυτούς που έχουν τη δυνατότητα…».

Ο «Στρατηγός Μάρκος», ο οποίος έθεσε το θέμα, είναι ο Μάρκος Βαφειάδης, «αρχιστράτηγος» του ΔΣΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, το 1985.

Και λίγα λόγια για τους «Τσάμηδες», που ήθελε να επιστρατεύσει ο καπετάν Μάρκος για να ενισχύσουν τις κουκουέδικες συμμορίες του. Οι Τουρκαλβανοί «Τσάμηδες» της Θεσπρωτίας, είχαν συμμετάσχει στον ελληνοϊταλικό πολέμο, με δύο Τάγματα Πεζικού, τα οποία είχαν ενσωματωθεί στον ιταλικό στρατό. Κατά την διάρκεια της κατοχής, συνεργάσθηκαν αρμονικά με τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής και ιδού το «έργο» τους: 630 δολοφονίες Ελλήνων, 460 απαγωγές, 210 βιασμοί, 2.330 εμπρησμοί οικιών (μετά την λεηλασία τους) και χιλιάδες αρπαγές ζώων. Εκδιώχθησαν από την Ελλάδα μετά την αποχώρηση των Ιταλών προστατών τους και το 1947 στερήθηκαν την ελληνική ιθαγένεια και δημεύθηκαν οι περιουσίες τους, οι οποίες αποδόθηκαν στα θύματά τους. Με τέτοια πλουσιοτάτη ανθελληνική δράση - ποινικό μητρώο, είναι απορίας άξιον πως τελικώς οι Αλβανοί δεν επέτρεψαν στους Τσάμηδες να συμπολεμήσουν με τους συμμορίτες του Μάρκου και του Ζαχαριάδη. Θα ταίριαζαν μια χαρά!

Γ. Δημητρακόπουλος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Π. Φάληρο - Αθήναι

ΠΗΓΗ: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/me-aformh-ellipes-istoriko-afierwma-tou-bhmatos#.UDhrt9bN_08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου