Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παραπομπή Γ.Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο - "Έθαψαν" ευθύνες Ε.Βενιζέλου . Πιθανή η παραγραφή των αδικημάτων

Στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμφθηκε με τη συντριπτική πλειοψηφία των ψήφων των μελών της Ολομέλειας της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα. Για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας και της νόθευσης εγγράφου.

Πίσω από την παραπομπή του ωστόσο κρύβεται και η αθώωση του Γιώργου Παπανδρέου, που γνώριζε τα πάντα για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και του σημερινού αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, που επιχείρησε να τη «θάψει». Ο κ. Βενιζέλος βγήκε "λάδι" με τη στήριξη της Ν.Δ. που τον ανέδειξε και "συγκυβερνήτη".

Για τη νόθευση εγγράφου ο κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμφθηκε μόλις με 166 ψήφους υπέρ, αριθμό έκπληξη σε σχέση με τον αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 34 βουλευτές και 67 παρών. Για το αδίκημα της απιστίας ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του 206 βουλευτές, 42 κατά και βρέθηκαν και 18 ψηφοδέλτια παρών. Για την παράβαση καθήκοντος υπέρ ψήφισαν 220 βουλευτές, 35 κατά και 11 παρών.

Υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού για τα αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είχαν ταθεί όλοι οι εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ για αυτό της νόθευσης είχε διαφωνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τους εκπροσώπους της να ζητούν την αντικατάστασή του από με το αδίκημα της υπεξαγωγής σε βαθμό κακουργήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθεί η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδώσει βούλευμα τόσο για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την νομική στοιχειοθέτηση του κατηγορητηρίου.

Χρονικός περιορισμός για την ετυμηγορία του Συμβουλίου δεν υπάρχει, στην περίπτωση όμως που δεν διαπιστώσει κώλυμα, τότε συγκαλείται Ειδικό Δικαστήριο.

Στην ομιλία του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε μια υστάτη προσπάθεια να αντιστρέψει τα συντριπτικά εις βάρος του στοιχεία μιλώντας για «πολιτική δίωξη» με «προκατασκευασμένο πόρισμα» και για στοχοποίησή του επειδή -όπως είπε- «υπήρξα ο Υπουργός Οικονομικών που έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο».

Υποστήριξε ότι η περίπτωσή του είναι παρόμοια με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 και με του κ. Αμπτουλάχ Οτσαλάν, ενώ στο κλείσιμο της ομιλίας του επισήμανε με συναισθηματική φόρτιση ότι «από αυτή την ιστορία δεν έκανα περιουσία… χρέη έχω»!
Πέραν αυτών, επισήμανε ότι δεν ήταν αυτός που «έθαψε» την λίστα αλλά οι κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Διώτης και πρόσθεσε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «επιβραβεύεται και γίνεται αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών… Ave Ceasar! Morituri te salutant! Πόσος παραλογισμός μπορεί πια να χωρέσει σε αυτή την υπόθεση;».

Πάντως, ο  πρώην υπουργός έδειξε να έχει πλήρη επίγνωση της νομικά δύσκολης θέσης του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το πόρισμα προτείνει την παραπομπή μου στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες επισείουν πολυετή φυλάκιση».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε, ότι αρνείται τις κατηγορίες «ούτε απιστία έχω διαπράξει, ούτε νόθευση εγγράφου, ούτε παράβαση καθήκοντος» επισημαίνοντας ότι αυτός ήταν που έφερε την λίστα στην Ελλάδα.
Αναφορικά με το συνοδευτικό έγγραφο των γαλλικών αρχών υποστήριξε ότι «η επίκληση των κειμένων αυτών έγινε προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα στη διαβίβαση στοιχείων που όλοι ξέρουν ότι είναι παράνομα». Σημείωσε ότι αντιθέτως με όσα του καταλογίζει το πόρισμα, ο ίδιος έδωσε εντολή ελέγχου στο ΣΔΟΕ στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του στο χειρόγραφο που έδωσε άτυπα στον κ. Καπελέρη με δέκα ονόματα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για να αντικρούσει το αδίκημα της απιστίας και της ζημίας που προκάλεσαν οι δικοί του χειρισμοί στα δημόσια ταμεία είπε: «Πόσα ακριβώς χρήματα έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι σήμερα; Όσο ήμουν εγώ Υπουργός Οικονομικών τα στοιχεία υπήρχαν στην Ελλάδα 9 μήνες. Άλλους τόσους μήνες όσο ήταν Υπουργός Οικονομικών ο κ. Βενιζέλος - και άλλους 8 μήνες με τα στοιχεία στην κατοχή του όσο δεν ήταν Υπουργός. Και έχουν περάσει άλλοι 9 μήνες από τότε που ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε εκ νέου το USB και είναι ξανά στη διάθεση του ΣΔΟΕ.  Πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί με βάση τις καταθέσεις των Ελλήνων που είναι στη «λίστα Λαγκάρντ»;».

Στο μόνο σημείο που ο πρώην υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι φέρει ευθύνη ήταν αυτό για την απώλεια του αυθεντικού CD. Συγκεκριμένα είπε: «Έχει γίνει πολύς λόγος για το «χαμένο CD» των Γάλλων. Λυπάμαι πραγματικά που το CD δεν έχει βρεθεί, έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό, και έχω ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα».

Υποστήριξε ότι το ΣΔΟΕ κάνοντας «κατάχρηση εξουσίας» έβγαλαν πόρισμα για τους συγγενείς του που τους καταλογίζει «μαύρη τρύπα» στις φορολογικές τους δηλώσεις. Επιχείρησε να στηρίξει ότι η δίωξη εναντίον του είναι προϊόν πλεκτάνης καθώς – όπως είπε – «είναι απολύτως προφανές ότι ενόχλησα πολλούς επιχειρηματικά και πολιτικά, και πολλοί θα ήθελαν την πολιτική μου εξόντωση. Όπως είμαι σίγουρος ότι ενόχλησα μηχανισμούς στο ΣΔΟΕ την ησυχία των οποίων τάραξα».
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «για όλα τα δεινά της χώρας, δεν φταίω εγώ. Δεν είναι μόνο ότι είναι άδικο να γίνεται προσπάθεια να ξεπλυθούν τα αμαρτήματα πολλών κυβερνήσεων, και των δύο κομμάτων, στην πλάτη μου. Είναι κάτι παραπάνω: είναι ανέντιμο».

Η παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναμφισβήτητα έχει τεράστιες ευθύνες στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τόσο για την απόκρυψη της όσο και την εξαίρεση απ' αυτή συγγενικών του προσώπων, καταδεικνύει ταυτόχρόνα και τη σήψη του πολιτικού συστήματος.
Ενός συστήματος που μεθόδευσε την αθώωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν σε πλήρη γνώση της υπόθεσης, αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου που φέρει εξίσου μεγάλες ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας. Το σύστημα όμως τον ήθελε δεκανίκι του Α. Σαμαρά στο να περάσουν τα νέα επαχθεί μέτρα σε βάρος της κοινωνίας, όπως αυτά που προωθούνται με το πολυνομοσχέδιο και άλλα που θα έρθουν το προσεχές διάστημα.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου