Η Τουρκία από τα "μηδενικά προβλήματα" με τους γείτονες που διαφήμιζε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει περάσει στη φάση καθολικής σύγκρουσης με όποιον τυχαίνει να βρίσκεται εντός 1000 χλμ. από τα σύνορά της.
Κύπρος, Συρία, Ιράν και τώρα Ιράκ... Την τελευταία περίοδο τα μεγάλα εμπόδια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι σχέσεις της Άγκυρας σχεδόν με όλους τους γείτονες της στα νότια και ανατολικά της σύνορα χαρακτηρίζονται από μεγάλη ένταση και ψυχροπολεμικές συνθήκες.
Στη λίστα των «αντιπάλων» της Τουρκίας, στη νέα περίοδο έχει προστεθεί και η κυβέρνηση του Ιράκ. Χθες, η Βαγδάτη έστειλε μια πολύ αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα. Δια του στόματος ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της ιρακινής κυβέρνησης, η Βαγδάτη ξεκαθάρισε την αντίθεση και την διαφωνία της με την πρόσφατη επίσκεψη του Νταβούτογλου στο Βόρειο Ιράκ.
Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η ιρακινή πλευρά χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου ως «παράνομη» και προειδοποίησε την Άγκυρα ότι ενδέχεται να προχωρήσει άμεσα στην σύλληψη του κ. Νταβούτογλου αφήνοντας να θεωρηθεί ότι οι ιρακινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε παράνομη είσοδο στο Ιράκ.
Η νέα προειδοποίηση του Ιράκ ήρθε να πλαισιώσει την κορύφωση της έντασης στις σχέσεις αυτής της χώρας με την γειτονική Τουρκία. Την τελευταία περίοδο, η Άγκυρα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει την αλλαγή κυβέρνηση στην Βαγδάτη. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης προσπάθειας, στην Τουρκία έχει βρει καταφύγιο ο σουνίτης αντιπρόεδρος του Ιράκ. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι η Βαγδάτη ακολουθεί με τυφλή υπακοή τις εντολές της Τεχεράνης.
Οι Τούρκοι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση διαθέτει τα μέσα για να υλοποιήσει άμεσα την απειλή της. Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι η νέα προειδοποίηση φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με μια νέα δυσάρεστη πραγματικότητα: Στην νέα περίοδο οι διμερείς σχέσεις Ιράκ – Τουρκίας χαρακτηρίζονται από ψυχροπολεμικό κλίμα.
Προς κατανόηση του γεωπολιτικού παιχνιδιού υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είναι μια σουνιτική χώρα, και θέλει σουνιτικές κυβερνήσεις στους γείτονες, (Ιράκ, Συρία), ενώ στο Ιράκ η πλειοψηφία του είναι σιίτες με σιιτική κυβέρνηση πιο "κοντά" στο σιιτικό Ιράν. Για τη Συρία γνωρίζουμε τα διαδραματιζόμενα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου