H βάση και η μητέρα του πολιτισμού, η αρχή των πάντων, είναι πλέον γνωστό και αποδεδειγμένο, ότι είναι η Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο γεγονός αυτό. Η ιστορία της από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα έχει να μας διδάξει πολλά.
Την ιστορία της Ελλάδος δεν θα πρέπει να την δούμε ως ένα πανέμορφο παραμύθι, να την αποστηθήσουμε και να την διηγούμαστε. Όχι είναι σοβαρό λάθος.
Ούτε πρέπει να την χρησιμοποιούμε ως ασπίδα για το πόσο μοναδικοί και ανεπανάληπτοι είμαστε.
Η ιστορία μας πρέπει να διδαχθεί σε βάθος, σε ουσία.
Η πλούσια κληρονομιά που μας έμεινε παρακαταθήκη από τους προγόνους μας, έχει έναν και μοναδικό σκοπό. Μελέτη και παραδειγματισμό.
Μελέτη για να δούμε σε βάθος τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, τα ανδραγαθήματα τους και την φιλοσοφία τους.
Παραδειγματισμό για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος και να εισάγουμε στην καθημερινή μας ζωή τις αξίες και τα ιδανικά, που βοήθησαν τον λαό μας να μεγαλουργήσει και να αφήσει χιλιόχρονη ιστορία, που σήμερα βιάζεται και παραβιάζεται από τους βαρβάρους.
Μία γενική εικόνα που έχω απορροφήσει από τους προγόνους μου είναι ότι ο Έλληνας χρειάζεται πειθαρχία, μόρφωση-παιδεία και αυτοπεποίθεση.
Δεν είναι τυχαίο που η κάθε πόλη-κράτος των ελλήνων είχε τις ιδιομορφίες της και τα χαρακτηριστηκά της, όπως δεν είναι καθόλου τυχαίο η ένωση της και η δύναμη της.
Οι Σπαρτιάτες μας διδάσκουν σε γενικές γραμμές, την ανδρεία, την ετοιμότητα και την γενναιότητα που πρέπει να δείχνουμε απέναντι στον εχθρό και στις αντιξοότητες.
Οι Αθηναίοι μας περνούν το μήνυμα της συλλογικότητας, της δημοκρατίας, του πνεύματος.
Οι Ίωνες (Μικρά Ασία) μας δείχνουν πως από την μόρφωση και την παιδεία μπορείς να ανακτήσεις την σοφία με την απλότητα της σκέψης και της έρευνας.
Οι Μακεδόνες αφομοιώνοντας όλα τα προηγούμενα μας στέλνουν το μήνυμα, ότι η δόξα και η νίκη είναι ένας συνδιασμός, ένα μείγμα όλων των προαναφερθέντων.
Η παρακμή μας ξεκίνησε με την εισαγωγή ξένων στοιχείων, τα οποία αλλοτρίωσαν τα ήθη μας, τα έθιμα μας και τα ιδανικά μας. Αλλοτρίωσαν την ελληνική κοινωνία, επέφεραν διχασμό και διχόνοια και κατά αυτον τον τρόπο άρχισε για τον ελληνισμό η αντίστροφη μέτρηση, η οποία κορυφώνεται στις μέρες.
Το ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα των ελλήνων, άρχισε να συρρικνώνεται, να γίνεται νωθρό. Η ελεύθερη σκέψη και η δημιουργηκότητα έδωσαν την θέση τους στην αδράνεια και στην κακομοιριά.
Γιαυτό συνέλληνες είναι απαραίτητο και αναγκαίο η μελέτη της ιστορίας μας σε βάθος και σε ουσία. Τότε θα ανακτίσουμε και πάλι την γνώση μας ,την γενναιότητα μας την ελληνικότητα μας και θα γράψουμε και πάλι χρυσούς αιώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου