Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Διεθνής έκθεση βιβλίου στην Φρανκφούρτη. Μία γιορτή βιβλίου και πνευματικού ενδιαφέροντος. Μία συνάντηση από όλον τον πνευματικό κόσμο παγκοσμίως.

Εδώ και 12 χρόνια τακτικός θαμώνας της έκθεσης βιβλίου, περήφανη για την χώρα μου που παρουσίαζε τον ελληνικό πνευματικό πλούτο της. Συγγραφείς νέοι, αξιόλογοι λογοτέχνες από Ελλάδα και Κύπρο.

Κάνοντας την καθιερωμένη μου βόλτα στα ξένα περίπτερα, έμεινα έκθαμπη που παρότι πολλές χώρες έχουν μικρή ιστορία, την προβάλλουν την αξιοποιούν την εκθέτουν. Χώρες χωρίς πνευματικό πλούτο και μεγαλείο αστράφτουν στον παγκόσμιο ιστό, παρουσιάζοντας το λίγο ίσως και ανάξιο αναφοράς πνευματικό πλούτο τους. Μεγάλη έκπληξη και χαρά με κατέλαβε όταν είδα σε ξένα περίπτερα, σε διάφορες γλώσσες να παρουσιάζεται η ελληνική ιστορία. Τίτλοι όπως Sparta, the end of Sparta, Iason the argonaut , κοσμούσανε τα ράφια των άγγλων, γάλλων κλπ.

Κατευθύνομαι προς τα ελληνικά περίπτερα με μεγάλη χαρά και αδημονία.
Φτάνοντας όμως με την λαχτάρα να επισκεφτώ γεμάτη πνευματική δίψα τον ελληνικό και κυπριακό πνευματικό πλούτο με περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι συρρικνωμένοι, μετρημένα βιβλία και πρόσωπα σκυθρωπά. Οι κυπριακοί εκδοτικοί οίκοι απών.
Δεν μπορούσα να πιστέψω στα μάτια μου.

Κοιτώντας την μικρή επιλογή βιβλίων που υπήρχαν η απογοήτευση μεγάλωσε, έγινε λύπη για να καταλήξει σε οργή, η οποία μεγάλωσε βλέποντας τους τίτλους των βιβλίων.

Εκεί που θα περίμενε κανείς να δει και να απολαύσει τον ελληνικό πνευματικό πλούτο, την ιστορία μας , την ελληνική φιλοσοφία, τους έλληνες λογοτέχνες νέους και παλαιότερους, βρήκα αυτοβιογραφία του ...............Μίκυ Θεοδωράκη!!!!

Δηλαδή από όλους τους έλληνες συγγραφείς, ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς, ήρωες προβάλλουμε τον μουσικοσυνθέτη!!!!!!

Πικράθηκα και η πίκρα μου μεταβλήθηκε σε οργή. Οργή για την πνευματική αδιαφορία των ελλήνων. Για την επιφανειακότητα και την αμέλεια.

Απορούμε λοιπόν γιατί μας κυβερνούν αυτοί οι προδότες? Απορούμε γιατί δεν προοδεύουμε ως λαός?

Η απάντηση είναι μία!!

Χάσαμε και ξεχάσαμε τις ρίζες μας. Χάσαμε τις αξίες μας, τα ιδανικά μας.

Λαός που ξεχνά την ιστορία του, την γλώσσα του είναι καταδικασμένος να εξαφανηστεί. Και εμείς είμαστε συνένοχοι του αφανισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου