Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Θ.ΘΕΟΛΟΓΗ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ, Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Η ομιλία έγινε στις 29 Απριλίου 2012 στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων. Την αναπαράγουμε εδώ με τη σύμφωνο γνώμη του ιστοριοδίφη και συγγραφέα Θ.Θεολόγη


Κυρίες και Κύριοι,



Θωμάς Θεολόγης


Δέχτηκα χωρίς δισταγμό την τιμή που έγινε στην ταπεινότητά μου να παρουσιάσω το βιβλίο ενός αξιολογοτάτου συγγραφέως, καθηγητού και επιστήμονος.

Γιατί, σκέφθηκα, ο κ. Μιχαλόπουλος απομακρύνθηκε από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, όπου θα διαπαιδαγωγούσε εποικοδομητικά τους νέους; Προσπαθώντας να βρω την απάντηση, ήρθαν στο νου μου πολλά «γιατί», όπως:
Γιατί πέθαναν στην εξορία από πείνα οι Πυθαγόρας-Αριστείδης-Σοφοκλής;
Γιατί πέθαναν στη φυλακή οι Μιλτιάδης και Φειδίας;
Γιατί μερικοί εγκληματίες ετάφησαν δημοσία δαπάνη και με εθνικό πένθος;
Γιατί πρέπει να πάμε στα Σκόπια, προκειμένου να δούμε το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου;
Γιατί ο Θεός θέλει να γίνουμε Μουσουλμάνοι; «Γιατί ’ναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει», δεν μας έμαθαν στα σχολεία ;
Ένας διδάκτωρ του βεληνεκούς του κ. Δ. Μιχαλόπουλου, χωρίς τρύπια και ξασπρισμένα παντελόνια, χωρίς τα μαλλιά πλεγμένα σε κότσο και χωρίς σκουλαρίκια, αποτελεί κακό πρότυπο για τους φοιτητές σήμερα κι απομακρύνθηκε από τις αίθουσες! Δεν έπαυσε, όμως, να προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του μέσω των βιβλίων του.

Συμπατριώτες! Στα αμέτρητα ελαττώματα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, προσθέσαμε άλλο ένα, πολύ τοξικό! Λέγεται «ξάπλα σε προγονικές δάφνες». Αυτό,σε συνδυασμό με την παραδοσιακή μας φαγωμάρα, αποτελεί μια ενδημική/επιδημική κατάρα, που μας οδηγεί στον αφανισμό. Είμαστε μονίμως χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, εξ ού κι ο όρος «διχασμός». Κλείνουμε ένα αιώνα από τότε που εγκαινιάστηκε ο διχασμός στον οποίο αναφέρεται το βιβλίο. Παρά το γεγονός ότι τα ιστορικά ντοκουμέντα είναι αδιάσειστα, οι θέσεις της κάθε πλευράς παραμένουν αδιασάλευτες. Τι ντροπή!
 
Δεν πίστευα στα μάτια μου όταν ήρθε στα χέρια μου αυτό το βιβλίο του κ. Μιχαλόπουλου! Οι σελίδες 237-252 είναι γεμάτες από τις πηγές και τα βοηθήματα που μελέτησε (αρχεία-διπλωματικά έγγραφα-τύπος-αυτοβιογραφίες-ημερολόγια-βιογραφίες-αρχεία του Βρετανικού Κοινοβουλίου).Το σημαντικώτερο είναι ότι ο συγγραφέας είναι αντικειμενικός. Συμμαχεί με τα ιστορικά ντοκουμέντα, χωρίς να ευνοεί τον Κωνσταντίνο ή να χαϊδεύει τον Βενιζέλο! Εν τάχει θ’ αναφερθώ στο περιεχόμενο:



Κωνσταντίνος Α' της Ελλάδος


Για την καταγωγή και τους προγόνους του βασιλέως Κωνσταντίνου δεν υπάρχουν κενά, ενώ δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Ελ. Βενιζέλο, αφού δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε αν ο Κυριάκος Βενιζέλος που γεννήθηκε το 1816 στο Μυστρά της Σπάρτης, με το όνομα Μπενιζέλος Κρεββατάς, ήταν ο πραγματικός του πατέρας, ούτε «από πού κρατούσε η σκούφια του », όπως γράφει ο συγγραφέας.

Γνωρίζουμε, όμως, ότι ο Κυριάκος Βενιζέλος εγκαταστάθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1834,ότι ήταν γυρολόγος στο επάγγελμα κι ότι νυμφεύτηκε την Στυλιανή Πλουμιδάκη.

Το όνομα Μπενιζέλος είναι εβραϊκό (Abraham Ben Zeli -δηλ. γιός του Ζέλη).
Άς σημειωθεί ότι η σχέση αρχαίας Σπάρτης με τους Ιουδαίους προκύπτει κι από την Παλαιά Διαθήκη. Να προσθέσω, στο σημείο αυτό, ότι ένας από τους εκ Λακωνίας εγκατασταθέντες στην Κρήτη τη δεκαετία του 1840, ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που νυμφεύθηκε την αδελφή του Ελευθ. Βενιζέλου Κατίγκω. Πρόκειται για τον ιδρυτή του αγγλόφιλου κόμματος των φιλελευθέρων, που κληροδοτήθηκε στον Ελευθ. Βενιζέλο.

Γύρω από το όνομα του Κυριάκου Μπενιζέλου έπλεξαν αξιοζήλευτους μύθους, προκειμένου ν’ αποκτήσει αίγλη η οικογένεια. Μέχρι και Αριστείο Αγώνος του απενεμήθη στην Επανάσταση του 1821. Αυτά τα αντιπαρέρχεται ο συγγραφέας, θυμίζοντας μας ότι ο Κυριάκος ήταν πέντε ετών, όταν άρχισε η Επανάσταση!...




Η αινιγματική φιγουρα του Ε.Βενιζέλου
Και λίγα λόγια για τον Ελευθ. Βενιζέλο: Γεννήθηκε το 1864 και πέθανε το 1936 στο Παρίσι. Άν ήταν γιός της Στυλιανής ή ένα μωρό που κάποιοι εγκατέλειψαν στην πόρτα του σπιτιού της, θα το κρίνετε μόνοι σας διαβάζοντας το πρώτο κεφάλαιο. Πάντως ποτέ δεν φόρεσε την κρητική φορεσιά, ούτε μίλησε το κρητικό ιδίωμα! (Στα τριάμισυ ευλογημένα χρόνια που έζησα στην Κρήτη, δεν συνάντησα κάτι παρόμοιο).

Για ορισμένους από τους συγχρόνους του, ο Βενιζέλος ήταν κράμα καταγωγής:
«είχε την ανελέητη σκληρότητα των Τούρκων,
«την ικανότητα της μηχανορραφίας των Αρμενίων και
« το ξύπνιο μυαλό των Ιουδαίων».

Σύμφωνα με ενδιαφέρουσα μαρτυρία(σελ. 31) ο Κυριάκος Βενιζέλος ήταν Αρμένιος. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Ελευθ. Βενιζέλος επιθυμούσε την ίδρυση αρμενικού Κράτους μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Στις 6 Οκτωβρίου 1910 (κεφ. 20,σελ.95) ο Βενιζέλος σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση και στις 18 Οκτωβρίου 1912 άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ελλάδος και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης τότε, ήταν 160.000 (Ιουδαίοι 90.000,Τούρκοι 40.000-44.000, Έλληνες 19.000,διάφοροι 7.000).

Στις σελίδες 109-117 ο συγγραφέας περιγράφει με τρόπο γλαφυρό πώς ο Αλή Ριζά πασάς, αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού, αντικαταστάθηκε από τον αλβανικής καταγωγής Χασάν Ταχσίν πασά, μετά από ενέργειες του μεγάλου βεζίρη Μεχμέτ Κιαμήλ πασά που ήταν γιός εξισλαμισμένου Ιουδαίου και αγγλόφιλος. Αναφέρεται στην προσχεδιασμένη υποχώρηση του Χασάν Ταχσίν, προκειμένου να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από τους Έλληνες. Ο Κωνσταντίνος που πιεζόταν ποικιλοτρόπως ν΄ αλλάξει το αρχικό σχέδιο και να καταλάβει πρώτα τη Θεσσαλονίκη, δεν κατανοούσε γιατί έπρεπε να σώσει τους Ιουδαίους της Θεσσαλονίκης, πριν από το Μοναστήρι που ήταν «θερμή εστία του εθνισμού της δυτικής Μακεδονίας».

Η παράδοση της Θεσσαλονίκης υπεγράφη στις 27 Οκτωβρίου, αλλά, κοινή συμφωνία Ελλήνων και Τούρκων, στο πρωτόκολλο αναφέρεται η 26η (Θα διαβάσετε τους λόγους στη σελ. 115)….



Η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, καλλιτεχνική απεικόνισης της εποχής


Με προσοχή κι ευγνωμοσύνη για τον ταγματάρχη του Οθωμανικού στρατού Νικολάκη εφέντη, διαβάστε την σελ.116.Η πτώση του Μπιζανίου και η άλωση των Ιωαννίνων, ήταν αποτέλεσμα της δικής του αυτοθυσίας!

Με την έκρηξη του Α΄Π.Π. το καλοκαίρι του 1914, το καρκίνωμα του Διχασμού πήρε εκρηκτικές διαστάσεις! Ενώ ο Βενιζέλος εκδήλωσε τάσεις ευθυγράμμισης με τις Δυνάμεις της Συνεννόησης, ο Κωνσταντίνος προτίμησε την ουδετερότητα. Η τελική ρήξη Βασιλέως-Πρωθυπουργού επήλθε τον Φεβρουάριο του 1915 που άρχισε η εκστρατεία της Καλλίπολης. Ο Βενιζέλος συμφώνησε να προσβληθούν τα Δαρδανέλλια από βρετανικές-γαλλικές και ελληνικές δυνάμεις, ενώ ο Κωνσταντίνος, μετά από δυναμική παρέμβαση του αντισυνταγματάρχου Ι. Μεταξά –που εκείνη την περίοδο εκτελούσε καθήκοντα Αρχηγού Γ.Ε.Σ., διεφώνησε.(Ο Μεταξάς υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου να αποτραπεί η συμφορά που, στη συνέχεια, επήλθε στην Καλλίπολη !).Κατόπιν ο Βενιζέλος υπέβαλε την παραίτηση της Κυβερνήσεώς του.



Ιωάννης Μεταξάς

Τι είχε συμβεί, στην ουσία; Από τη μια μεριά ο Βενιζέλος πίστευε πώς τώρα που έχουμε στο πλευρό μας τις Δυνάμεις της Συνεννόησης, είναι η κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία κι από την άλλη ο Κωνσταντίνος ανησυχούσε για την τύχη των ελληνικών πληθυσμών της Μ. Ασίας, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης και τάχθηκε υπέρ των απόψεων του Μεταξά. Η τύχη αυτών των πληθυσμών δεν φαίνεται ν΄ απασχολούσε τον Βενιζέλο. Αυτό, ο συγγραφέας, το στηρίζει στο υπόμνημα που ο Βενιζέλος υπέβαλε στο Συνέδριο της Ειρήνης στο Παρίσι, στις 30.12.1918. Μ’ αυτό πρότεινε την προσάρτηση του Βιλαετίου της Τραπεζούντας στο αρμενικό Κράτος! (Μήπως αυτή η ενέργεια επιβεβαιώνει την αρμενική καταγωγή του πατέρα του ;).

Στις σελίδες 128-132 θα διαβάσετε το ιστορικό των πολεμικών σκαφών Goeben και Breslau που οι Γερμανοί έστειλαν «πεσκέσι» στους συμμάχους τους Τούρκους ! Στην πορεία τους Γερμανία-Τουρκία ξέμειναν από καύσιμα κοντά στη Νάξο κι ο «εύσπλαχνος» Βενιζέλος τα ανεφοδίασε με 800 τόνους γαιάνθρακα κι έφθασαν ασφαλώς στον Βόσπορο, να ενισχύσουν το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ! Προκειμένου να κρίνετε ανεπηρέαστα, δεν θα σας μαρτυρήσω πως χαρακτηρίζω εγώ αυτή την πράξη!....

Στις σελίδες 134-140 θα ενημερωθείτε για όσα συνέβησαν μετά την παραίτηση του Βενιζέλου τον Φεβρουάριο 1915,τον σχηματισμό της Κυβέρνησης Δημ. Γούναρη, τη νέα Κυβέρνηση τον Αύγουστο 1915,τις εκλογές του Δεκεμβρίου 1915, στις οποίες δεν πήρε μέρος το κόμμα των Φιλελευθέρων ,την κατάληψη των οχυρών Ρούπελ από Βουλγάρους με Γερμανούς αξιωματικούς, καθώς και για την παρουσία αγγλογαλλικών στρατευμάτων στην Θεσσαλονίκη.



Οι πρωτεργάτες του Κινήματος Εθνικής Αμύνης
Στις 29 Αυγούστου 1916 εκδηλώθηκε το «Κίνημα της Εθνικής Άμυνας» στη Θεσσαλονίκη. Ο στρατηγός Maurice Sarrail, διοικητής των Δυνάμεων της Συνεννόησης στην Μακεδονία- που συμπαθούσε πολύ τον Βενιζέλο κι αντιπαθούσε σφόδρα τον Κωνσταντίνο – συνέβαλε στην όξυνση των παθών διώχνοντας από τη Θεσσαλονίκη όλους τους αντιφρονούντες αξιωματικούς και στρατιώτες . Στις 09.10.1916 έφθασε στην Θεσσαλονίκη ο Βενιζέλος κι ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος. Τώρα οι Ελλάδες ήταν δύο! Η ρήξη μεταξύ του Βασιλικού Οίκου και των Δυνάμεων της Συνεννόησης ήταν γεγονός, ειδικά μετά τον κανονιοβολισμό των Αθηνών από πλοία ελλιμενισμένα στο Δέλτα του Φαλήρου και την επιτυχή απόκρουση των γαλλοβρεττανικών αγημάτων από τους Έλληνες.

Την 14η Ιουνίου 1917 ο Κωνσταντίνος έφυγε από την Ελλάδα για να μην αιματο- κυλιστεί η Αθήνα .Στις 27 Ιουνίου 1917 ορκίστηκε Κυβέρνηση Βενιζέλου.
Η χώρα ξανακόλλησε, η ψυχή των Ελλήνων, όμως, ράγισε και παραμένει ακόμα ραγισμένη!....

Τελικά πώς μας προέκυψε ο Εθνικός Διχασμός; Βασική αιτία ήταν η εμμονή του Βενιζέλου πως η νίκη των Δυνάμεων της Συνεννόησης και η συνακόλουθη κατάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν αναπότρεπτες. Αλληλένδετα με τον Διχασμό είναι και τα εξής:
Το Παγκόσμιο Σιωνιστικό Γραφείο μεταφέρει την έδρα του στην Ν. Υόρκη το 1914.
Από το 1916 οι ανά τον κόσμο Ιουδαίοι υποστήριζαν την πολεμική προσπάθεια Βρετανίας και Γαλλίας, κάτι που ολοκληρώθηκε το 1917.
Με την δήλωση Balfour το 1917, «περί προοπτικής ίδρυσης στην Παλαιστίνη εθνικής εστίας του ιουδαϊκού λαού», η Μ. Βρετανία απεκάλυψε απροκάλυπτα την εύνοιά της.
Να υποθέσουμε ότι η απόφαση του Βενιζέλου να θέσει την Ελλάδα ως εμπόλεμη Δύναμη στο πλευρό της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας, δεν σχετίζεται με τα ανωτέρω τρία παραδείγματα ;Τότε γιατί έκοψε την Ελλάδα στα δύο; Να φανταστούμε, ακόμα, ότι η δήλωση του Ν. Πολίτη, υπουργού Εξωτερικών της Κυβερνήσεώς του, περί ιδρύσεως Ιουδαϊκού Κράτους στην Παλαιστίνη, ήταν συμπτωματική ; Άς μην ξεχνούμε ότι αυτή η δήλωση έγινε πέντε μήνες πριν από τη δήλωση Balfour!....

Όσο για τον βασιλιά Κωνσταντίνο, σήμερα γνωρίζουμε ότι την εκστρατεία δυσφήμησής του είχε αναλάβει ο Β. Ζαχάρωφ, που ενεργούσε για λογαριασμό της Βρετανικής Κυβέρνησης Από γαλλικής πλευράς συνέπραττε ο αντιπλοίαρχος Henri de Roquefeuil. Το πρακτορείο ειδήσεων Αgence-Radio,ένας ραδιοφωνικός σταθμός, καθώς και η δράση γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών που συνεργαζόταν με αντίστοιχη βρετανική μυστική υπηρεσία, είχαν ως αποτέλεσμα την υπονόμευση του κύρους του βασιλιά, τον διασυρμό του και, τελικά, την απομάκρυνσή του από την Ελλάδα το 1917.



Παρέλαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη, 1919
Όσο για την απόβαση στη Σμύρνη, η απόφαση πάρθηκε πολύ πριν τον Μάιο του 1919. Πάντως η ευθύνη των αιματηρών γεγονότων του Μαΐου στην μικρασιατική μεγαλούπολη ,βαρύνει τον Βενιζέλο. Ενώ η ημερήσια διαταγή του προς τα ελληνικά στρατεύματα ήταν σύμφωνη με την σαφή εντολή που είχε πάρει να υπαγάγει τη Σμύρνη σε «ελληνική διοίκηση», το διάγγελμά του προς τους εκεί ομογενείς έλεγε ακριβώς το αντίθετο!

«΄Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου-Η Ελλάς θα καταλάβει τη Σμύρνη-Δεν θα παρεμποδίσω την εκδήλωσιν των αισθημάτων χαράς- Καταλαβαίνω πώς αισθάνεστε, αφού κι εγώ ήμουν υπόδουλος μέχρι τους βαλκανικούς πολέμους….».

Το «δεν θα παρεμποδίσω…..», τόσον οι ομογενείς,όσο και οι στρατιώτες, το εξέλαβαν ως «κάντε ό,τι θέλετε σε βάρος των Μουσουλμάνων της Σμύρνης .Έτσι ακολούθησαν τα απαράδεκτα έκτροπα κι άναψε ο σπινθήρας των ετών 1919-1922!....



(Έκλεψα 15 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας.
Ευχαριστώ που δεν διαμαρτυρηθήκατε!)
 
Πηγή : http://theodotus.blogspot.de/2012/05/blog-post_04.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου