Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

"Εκανε πίσω" η Αγκυρα στο Καστελόριζο προ του ελληνικού Στόλου: Δεν έριξαν ούτε σφαίρα!

του Πέτρου Αναστασίου

Μια πρώτη "νίκη" των ελληνικών όπλων: Μετά την παράταξη ισχυρού τμήματος του ελληνικού Στόλου, η Αγκυρα δεν τόλμησε να προχωρήσει στην χθεσινή άσκηση με πραγματικά πυρά γύρω από την Μεγίστη (Καστελόριζο) μετά την επίδειξη "κόντρα ισχύος" στην οποία προέβησαν τα ελληνικά Επιτελεία.

Παρά το γεγονός ότι είχε δεσμευθεί η περιοχή γύρω από το Καστελόριζο σε βάθος μέχρι και 20 μίλια νότια από τις ακτές του με τις δεύτερες ΝΟΤΑΜ, εν τέλει και με δεδομένη την ελληνική ισχυρή παρουσία στην περιοχή, αυτό δεν συνέβη, τα τουρκικά πλοία αποχώρησαν, οπότε μένει τώρα η 15-17 Νοεμβρίου ως ημέρα διενέργειας της άσκησης. Να θυμήσουμε ότι έχουν εκδοθεί δύο NAVTEX (ή NAVWARN) με αριθμούς 723/16 και 724/16 για τις 12 και 15 Νοεμβρίου (η πρώτη) και 15 και 17 Νοεμβρίου (η δεύτερη).

Χθες ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο ήρθε "αρκετά κοντά" (απόσταση βολής πυροβόλου) με ελληνική κανονιοφόρο, αλλά δεν υπήρξε καμία περαιτέρω κλιμάκωση.

Η φρεγάτα F464 "Κανάρης", κλάσης "S", περιπολεί στην περιοχή, όπως και το υποβρύχιο Type 214 S120, "Παπανικολής" της ομώνυμης κλάσης Στόλου.

Μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος βρίσκεται επίσης στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει από προχθες σε κατάσταση rediness, για απογείωση εντός δύο λεπτών, δύο ζεύγη μαχητικκών F-16C Block 52+ στην 115 ΠΜ ενώ σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται και Mirage 2000BGM με βλήματα Exocet στην Τανάγρα.

Η ελληνική πλευρά αντιλαμβανόμενη πλέον ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της είναι πραγματικά αποφασισμένη να απαντά με πλήρη επίδειξη ισχύος σε κάθε τουρκική πρόκληση.

Με ένα μεγάλο ποσοστό των Υούρκων πιλότων να είναι "off", λόγω της συμμετοχής τους στο πραξικόπημα (ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος το προσδιορίζει στο 60%), αν δεν αντιτάξουμε τώρα "προωθημένη αντιπαράθεση", πότε θα του κάνουμε; Σε τρία χρόνια που θα έχουν μια Μoίρα F-35 και θα έχουν κλείσει τις τρύπες τους σε όλα τα επίπεδα;

Πάντως στο ΓΕΕΘΑ έχουν αντιληφθεί ότι μέχρι να ενεργοποιηθούν και να αναβαθμιστούν τα τέσσερα ΑΦΝΣ Ρ-3Β (σε επτά χρόνια...), μπορεί να έχει χαθεί το παιχνίδι και για το λόγο αυτό προχωρούν σε μία κίνηση που ελπίζουν την επόμενη διετία "να σώσει την κατάσταση" σε ότι αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση και την εναέρια επιτήρηση στα βάθη της Ανατολικής Μεσογείου όπου βρίσκονται τα όρια ελληνικής αμροδιότητας "αστυνόμευσης", δηλαδή του ελληνικού FIR:

Αποφασίστηκε η κατεπείγουσα προμήθεια 10-20 Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (UAV MALE) την πτητική εκμετάλλευση των οποίων θα αναλάβει η ΠΑ, αλλά ο συντονισμός στην χρήση τους κι η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση θα γίνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα UAV θα χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα είναι εξοπλισμένα με συγκρότημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων και Πλευρικά Εποπτεύον Εναέριο Ραντάρ (Side-Looking Airborne Radar: SLAR) για την εκτέλεση επιχειρήσεων AGIG (Air to Ground Intelligence Gathering).

H προμήθεια θα πραγματοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, οι απαιτήσεις του οποίου συντάσσονται για να ακολουθήσει η φάση της αποστολής Επιστολών για Πληροφορίες (RfI) προς υποψήφιους αναδόχους.


Πηγή www.pronews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου