Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Φορείς πυρηνικών βομβών για το NATO τα ολλανδικά F-35

Τα ολλανδικά F-35 θα μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Αυτό έκαναν γνωστό η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Jeanine Hennis και ο υπουργός Εξωτερικών Frans Timmermans σε επιστολή τους ενημερώνοντας την ολλανδική Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή αφορά τις 22 περίπου πυρηνικές βόμβες B-61 οι οποίες βρίσκονται αποθηκευμένες στην Ολλανδία. Ως φορείς των βομβών αυτών ήταν τα F-16 της ολλανδικής Αεροπορίας και υο κοινοβούλιο της χώρας είχε ζητήσει τα F-35 να μην επιφορτιστούν με τον συγκεκριμένο ρόλο.

Στις επιστολές τους όμως οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών εκφράστηκαν αρνητικά στο αίτημα αυτό της ολλανδικής Βουλής αναφέροντας πως η επίθεση με πυρηνικά εναντίον του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται στη συνθήκη της Ατλαντικής συμμαχίας και η Ολλανδία δεσμεύεται από τη συνθήκη αυτή. Η παραγγελία των F-35 για την ολλανδική Αεροπορία επισημοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και αφορά συνολικά 37 αεροσκάφη.

Ο πρώτος Ολλανδός πιλότος πέταξε με F-35 στις 18 Δεκεμβρίου κάνοντας την Ολλανδία το δεύτερο κράτος μετά τη Βρετανία όπου πιλότος της χώρας πετά το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Προς το παρόν η ολλανδική Αεροπορία έχει παραλάβει 2 F-35 τα οποία βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και πιο συγκεκριμένα στην ΑΒ Eglin ενσωματωμένα στην 58η Μοίρα της USAF στην 33η Πτέρυγα όπου παρέχεται εκπαίδευση για τους Αμερικανούς και τους πιλότους συμμαχικών χωρών στον τύπο.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου