Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Δαμασκός: Απομακρύνονται Παλαιστίνιοι από καταυλισμό προσφύγων

Δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, κυρίως άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, απομακρύνθηκαν σήμερα από τον καταυλισμό του Γιάρμουκ, στα νότια της Δαμασκού, ο οποίος πολιορκείται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Ξεκίνησε η εκκένωση για ορισμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ένας αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ο Ανουάρ Άμπντελ Χάντι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή 50 ασθενείς έχουν ήδη εγκαταλείψει τον καταυλισμό και μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν φύγει άλλοι τόσοι.

Σύροι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του Γιάρμουκ εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Επί πολλούς μήνες ο στρατός πολιορκεί τον καταυλισμό και τους περίπου 20.000 Παλαιστίνιους που διαμένουν εκεί.

Εξαιτίας του αποκλεισμού και της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων που έχει προκαλέσει αυτή η κατάσταση, περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν πεθάνει στον καταυλισμό.

Ο Άμπντελ Χάντι είπε ότι αναμένεται να απομακρυνθούν από την περιοχή συνολικά 600 άνθρωποι - παιδιά, έγκυες γυναίκες και πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες.

Σήμερα αναμένεται επίσης να φτάσει στο Γιάρμουκ μια νέα αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 400 δέματα με τρόφιμα για τους κατοίκους.

Ένα πρώτο φορτίο με τρόφιμα έφτασε στο Γιάρμουκ το Σάββατο, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, κατόπιν συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των Παλαιστινίων και των ανταρτικών οργανώσεων που ελέγχουν τον καταυλισμό.

Την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε προειδοποιήσει ότι τα εμπόδια που εγείρουν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Γιάρμουκ ενδέχεται να συνιστά έγκλημα πολέμου.

Με βάση επίσημα στοιχεία οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που ζουν στη Συρία ανέρχονται συνολικά στις 500.000. Οι μισοί από αυτούς έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη του εμφυλίου, τον Μάρτιο του 2011.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου