Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Ουκρανοί πολίτες

Κατασκηνωμένοι παραμένουν στην κεντρική πλατεία του Κιέβου διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την κυβέρνηση Γιανούκοβιτς και ζητούν σύνδεση με την Ε.Ε. την ώρα που το βράδυ της Πέμπτης το Κοινοβούλιο της χώρας υπερψήφισε νόμο που περιορίζει τις συγκεντρώσεις και ποινικοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους κινητοποιήσεων, ενώ εισάγει και «ρωσικού τύπου» πλαίσιο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Για να τεθεί σε ισχύ, εκκρεμεί η υπογραφή του προέδρου Γιανούκοβιτς.

Σημειώνεται πως μόλις μία ημέρα νωρίτερα, δικαστήριο στο Κίεβο είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τρεις μήνες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία αναφορικά με το ότι επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ο νόμος που πέρασε, πάντως, απαγορεύει στήσιμο εξέδρας, αντίσκηνων ή μεγαφώνων σε ανοικτούς χώρους, ενώ προβλέπει ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο και φτάνουν μέχρι ολιγοήμερη φυλάκιση μέχρι 15 ημέρες. Ο αποκλεισμός κτιρίων ή άλλη «βαριά διατάραξη της δημόσιας τάξης» επισύρουν -με όχι ιδιαίτερα σαφείς διατάξεις-ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 15 χρόνια!

Όπως αναφέρει το Reuters, οι διατυπώσεις του νομοσχεδίου φαίνεται να «φωτογραφίζουν» το είδος των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν καταφύγει οι διαδηλωτές των τελευταίων δύο μηνών στο Κίεβο και τις άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου