Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Με κυρώσεις κατά της Τουρκίας απειλεί το Ιράκ

Το Ιράκ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα λάβει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, του ιρακινού Κουρδιστάν αλλά και ξένων εταιρειών εάν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται σε «λαθραίες» εξαγωγές πετρελαίου χωρίς της συγκατάθεση της Βαγδάτης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας.

Ο Άμπντουλ Καρίμ Λουάιμπι είπε στους δημοσιογράφους ότι η ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφύγει εναντίον της Άγκυρας και θα βάλει στη «μαύρη λίστα» όσες εταιρείες εμπλέκονται στη διακίνηση του πετρελαίου το οποίο μεταφέρεται με αγωγούς στην Τουρκία από την περιοχή του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει η ροή του αργού πετρελαίου στον αγωγό και οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Λουάιμπι προειδοποίησε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να διακινδυνεύσει τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες της με το Ιράκ, ύψους 12 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

Είπε επίσης ότι η Βαγδάτη ενδέχεται να μποϊκοτάρει τις τουρκικές εταιρείες και να ακυρώσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει μαζί τους εάν προχωρήσει η επιχείρηση εξαγωγής του πετρελαίου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να κατατεθεί προσφυγή εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης "επειδή επιτρέπει στο Κουρδιστάν να μεταφέρει πετρέλαιο μέσω του αγωγού για τις εξαγωγές χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης",

γεγονός που συνιστά "παραβίαση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την εξαγωγή ιρακινού πετρελαίου μέσω Τουρκίας".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου