Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΝΗΟΨΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟ ΝΤΑΚΑΡ

Την οργή της Ρωσίας έχει προκαλέσει η σύλληψη του πληρώματος ρωσικού αλιευτικού από τις αρχές της Σενεγάλης στη Δυτική Αφρική στις αρχές της εβδομάδας. Σήμερα η Ρωσία αποκάλεσε την κίνηση αυτή των αρχών της Σενεγάλης «ως πράξη οικονομικού πολέμου με στόχο τους φυσικούς πόρους, πράξη η οποία ενορχηστρώνεται από ξένες δυνάμεις», όπως είπε χαρακτηριστικά επίσημος της υπηρεσίας αλιείας.

Ιδιαίτερα επικριτικός και αιχμηρός στο σχόλιό του ο Andrei Krainy επικεφαλής της κρατικής εποπτικής αρχής για την αλιεία είπε πως η αιχμαλωσία του ρωσικού αλιευτικού “Oleg Naidenov” και η σύλληψη του πληρώματός του «προκλήθηκε από αντίπαλους της Ρωσίας που προέρχονται από την ΕΕ και την Κίνα».

«Οι συνάδελφοί μας, και οι εταίροι μας και οι ανταγωνιστές μας δεν θέλουν να δουν την Ρωσία να επιστρέφει ενεργά στην Αφρική ύστερα από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ», είπε ακόμη ο Krainy.

Όπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ το πλήρωμα του αλιευτικού “Oleg Naidenov” βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας υπό κράτηση με την κατηγορία της παράνομης αλιείας.

Το πλοίο φρουρείται από ένοπλους στο λιμάνι του Dakar ενώ οι αρχές της Σενεγάλης έχουν δηλώσει πως πρόκειται να κατασχέσουν το φορτίο του σκάφους και να επιβάλλουν πρόστιμο 3 εκατ. $ στον ιδιοκτήτη του.

Ο Krainy είπε ακόμη πως οι αιτιάσεις των αρχών της Σενεγάλης για την κατάσχεση του σκα΄φους και του φορτίου του έχουν κριθεί ως εντελώς ανεπαρκείς από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως πρόσθεσε ο υπεύθυνος της επιτροπής αλιείας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος του αλιευτικού δεν μπορούν να πιστοποιήσουν την πραγματική θέση του σκάφους όταν αυτό πραγματοποιούσε την αλιεία. Μάλιστα όπως αναφέρουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο καπετάνιος του ρωσικού σκάφους δήλωσε ότι την ώρα που οι αρχές της Σενεγάλης επέδρασαν στο σκάφος και το οδήγησαν με τη βία στο Dakar αυτό βρισκόταν στα χωρικά ύδατα της Guinea-Bissau..

Περίπου οι μισοί από τους 230.000 τόνους αλιείας από ρωσικά σκάφη που ψαρεύουν εκτός των νερών της Ρωσίας προέρχονται από την περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου