Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Δηλώσεις-σοκ από Ουκρανό πρωθυπουργό: "Στην ΕΕ παίζουν τα έθνη στη ρουλέτα" ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΔΝΤ

Η Ρωσία, το κέρδίζει απ'ότι φαίνεται, το μεγάλο γεωστρατηγικό παίγνιο στην Ουκρανία στην παρούσα φάση: το Κίεβο διέψευσε κατηγορηματικα όσα δηλώνονται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους με κορυφαία την "υπουργό" Εξωτερικών Κάθριν Άστον που δήλωσε ότι "Ο πρόεδρος της Ουκρανίας με διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα υπογράψει το αίτημα σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Νικολάι Αζάροβ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών:

"Η Ουκρανία θα χρεοκοπούσε εάν υπέγραφε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η φημολογία περί υπογραφής με την ΕΕ ισοδυναμεί με κερδοσκοπική κίνηση των γνωστών κύκλων που παίζουν τα έθνη στη ρουλέτα, όπως βλέπουμε ότι συμβαίνει με τις χώρες που έχουν οικονομικό πρόβλημα στην ΕΕ και τους έχουν στείλει το ΔΝΤ (νομίζουμε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι εννοεί την Ελλάδα)! Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι θα υπογράψουμε την συνθήκη".

Οι συμφωνίες που θα υπογραφτούν με τη Μόσχα δεν θα κάνουν ευθεία αναφορά στην επικείμενη τελωνειακή ένωση που θα μετεξελιχθεί σε Ευρασιατική Ένωση, με την Μόσχα να βρίσκεται εκεί και να βοηθά τους έχοντες ανάγκη με φυσικό αέριο και ρευστότητα.

Πάντως να πούμε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας δεν σταματούν εδώ. Ρώσοι και ... ΗΠΑ έχουν ανοικτή γραμμή για το μέλλον της χώρας με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα κα την ένωσης με την Ρωσία του "καθαρού" ρωσικού κομματιού που είναι περίπου το 40-50% της χώρας

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ η αντίδραση των Δυτικών μετά την άρνηση της Ουκρανίας, τον περασμένο μήνα, να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ «άγγιξε τα όρια της υστερίας» και ήταν δυσανάλογη σε σχέση με μια «απολύτως φυσιολογική απόφαση».

«Τι έκανε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς; Αποχώρησε από τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων; Ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει ατομική βόμβα; Ή σκότωσε κάποιον;» αναρωτήθηκε ο Λαβρόφ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επέκρινε τα συνθήματα που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές: «είναι τόσο επιθετικά σαν να έχει κηρύξει η Ουκρανία πόλεμο κατά χώρας, ενάντια στη βούληση του λαού της» συνέχισε.



Πηγή : defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου