Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Άσαντ: «Oι ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν τα πάντα»

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξουν στρατιωτικά πλήγματα, οι Αμερικανοί μπορούν «να περιμένουν τα πάντα».

«Θα πρέπει να περιμένετε τα πάντα», σε περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας, δήλωσε ο Άσαντ στη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. «Η (συριακή) κυβέρνηση δεν είναι ο μόνος παράγοντας στην περιοχή. Υπάρχουν διάφορες πλευρές, διάφορες θρησκευτικές ομάδες, διάφορες ιδεολογίες», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος.

Στη συνέντευξη, που δόθηκε στη Δαμασκό για λογαριασμό του CBS, ο Άσαντ αρνήθηκε ότι η κυβέρνησή του εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, όμως σημείωσε ότι ενδέχεται να τα χρησιμοποιήσει, «αν οι αντάρτες ή τρομοκράτες στην περιοχή, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, διαθέτει» χημικά όπλα. «Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σύρος πρόεδρος κάλεσε, εξ'άλλου τους Αμερικανούς βουλευτές - που αναμένεται να εξετάσουν την πρόταση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία - να «ζητήσουν από την κυβέρνηση αποδείξεις» για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

«Ας είστε διαφανείς», είπε χαρακτηριστικά. «Όλος ο κόσμος είναι απογοητευμένος από την κυβέρνηση» Ομπάμα, συνέχισε ο Άσαντ. «Ελπίζαμε ότι θα ήταν διαφορετική από αυτή του Μπους».

«Σε αυτή την υπόθεση ο (Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον) Κέρι δεν διαθέτει καμία απόδειξη», εκτίμησε, αναφερόμενος και στα στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για να αποδείξει την παρουσία όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν την επέμβαση στη χώρα το 2003: «Όταν παρουσίασε τα στοιχεία, ήταν ψευδή».

«Από την περιοχή όπου λένε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά όπλα δεν υπάρχουν παρά βίντεο, φωτογραφίες και καταγγελίες. Δεν ήμασταν εκεί», κατήγγειλε ο Άσαντ , ο οποίος διερωτήθηκε: «Πώς μιλάς για κάτι χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις; (…) Η κυβέρνησή μας δεν μιλά παρά μόνο όταν υπάρχουν αποδείξεις».

«Οι Ρώσοι έχουν εντελώς διαφορετικές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες", υπογράμμισε ο Άσαντ.

«Το Κογκρέσο θα ψηφίσει σε μερικές ημέρες και πιστεύω ότι το Κογκρέσο έχει εκλεγεί από τον λαό για να τον εκπροσωπεί. Οι βουλευτές θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν: “Τι προσφέρουν οι πόλεμοι στην Αμερική; Τίποτα”», σημείωσε ο ίδιος. «Είναι ένας πόλεμος που είναι αντίθετος με τα συμφέροντα της Αμερικής. Γιατί; Είναι ένας πόλεμος που θα καταλήξει να υποστηρίζει την αλ Κάιντα και τους ανθρώπους που σκότωσαν Αμερικανούς την 11η Σεπτεμβρίου», κατέληξε ο Άσαντ.
ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου