Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Ισραήλ: Iron Dome και στην Ιερουσαλήμ - Τουρκία & Ιορδανία: Ενίσχυση αεράμυνας

Ισραήλ, Τουρκία και Ιορδανία, τρεις χώρες που έχουν ταχθεί υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και επρόκειτο να συνδράμουν τις ΗΠΑ σε ένα χτύπημα, αυξάνουν τα μέτρα προστασίας, ενισχύοντας την αντιαεροπορική τους άμυνα φοβούμενες αντίποινα από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσσαντ και των συμμάχων του, που είναι κυρίως το Ιράν και η Χεζμπολάζ.

Η έντονη στρατιωτική κινητικότητα που παρατηρείται στις τρείς αυτές χώρες δείχνει πώς η στάση που έχουν κρατήσει κατά της Συρίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Ιράκ, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Συνηγορούν όλοι στο ότι θα αντιδράσει σε περίπτωση που πληγούν στόχοι στο έδαφος της. Η πτήση Συριακών βομβαρδιστικών Su-24MK προς τη βρετανική βάση της Κύπρου είναι ενδεικτική των προθέσεων του Άσσαντ.

Οι Ισραηλινοί, που είναι ίσως ο πρώτος στόχος σε πιθανά αντίποινα εξαιτίας της εμμονής τους για ένα χτύπημα κατά της Συρίας, ανέπτυξαν αντιπυραυλικά συστήματα Iron Dome ακόμη και στην Ιερουσαλήμ. Η απόφαση ελήφθη μετά από συμβούλιο στο οποίο συμμετείχε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σημειώνεται πώς Iron Dome έχουν τοποθετηθεί και σε άλλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ έχει πει πώς δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας, αλλά το ενδεχόμενο να δεχθεί χτύπημα από τη Χεζμπολάχ είναι υπαρκτό. Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση θεωρείται δεδομένη από την πλευρά των Ισραηλινών.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει θερμά ένα χτύπημα κατά της Συρίας λαμβάνει έκτακτά μέτρα σε περιοχές που συνορεύουν με τη Συρία. Στην Αντιόχεια και την Σανλιούρφα εγκατέστησαν ειδικά ραντάρ παρακολούθησης, όπως επίσης αντιαεροπορικά συστήματα μικρής εμβέλειας Atilgan και Zipkin.

Επίσης, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν την κατασκευή στρατιωτικής βάσης ουσιαστικά στο όρος Κελ, απέναντι από τη συριακή παραθαλάσσια πόλη της Λατάκειας! Η βάση είναι κοντά στο σημείο όπου καταρρίφθηκε το τουρκικό Phantom RF-4E από την Συριακή αεράμυνα…

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», τις τελευταίες ημέρες φορτηγά μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό το οποίο συναρμολογείται στο στρατηγικό σημείο, στην κορυφή του βουνού που επιβλέπει όλη την κρίσιμη περιοχή, εν όψει στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά ενδεχομένως και με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα…

Και στην Ιορδανία, όπου υπάρχουν αμερικανικές βάσεις και το ενδεχόμενο αντιποίνων από τους Σύριους όταν εκδηλωθεί επίθεση από τις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα αυξημένο, λαμβάνονται μέτρα… απόκρουσης. Μάλιστα, φέρεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας προκειμένου η Αεροπορία της δεύτερης να παράσχει προστασία στην Ιορδανία.

Οι προετοιμασίες λοιπόν είναι πυρετώδεις, καθώς πλησιάζει ως φαίνεται ένα στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος της Συρίας από τις ΗΠΑ και τους Συμμάχους τους. Τα αποτελέσματα μίας τέτοιας κίνησης είναι… απρόβλεπτα.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου