Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Eurogroup: Δεν θα ασχοληθεί με Ελλάδα

Εκτός της ημερήσιας διάταξης του άτυπου Eurogroup, που θα διεξαχθεί σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα των συζητήσεων είναι ότι η χώρα βρίσκεται εν τω μέσω δύο αξιολογήσεων της τρόικας. «Η τελευταία αξιολόγηση ήταν ανιαρή σε σχέση με αυτή που θα ακολουθήσει», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Eurogroup περιμένει να γίνουν «εποικοδομητικές και εντατικές συζητήσεις» με τις ελληνικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Κύπρος, από την άλλη, είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του αυριανού Eurogroup. Όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, η επόμενη δόση προς τη χώρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να καταβληθεί στις 27 Σεπτεμβρίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θα ακολουθήσει λίγο αργότερα η συνεισφορά του ΔΝΤ, ύψους 86 εκατ. ευρώ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε πως σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της Κύπρου βρίσκεται σε σωστή τροχιά, καθώς έχουν εφαρμοστεί τα συμφωνηθέντα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ κάποια μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα είχαν ήδη εφαρμοστεί πριν τη σύναψη του κυπριακού μνημονίου.

Ανέφερε ακόμη ότι αναμένεται η σταδιακή άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η ενίσχυση της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχουν εγκριθεί τα σχέδια των κυπριακών αρχών για την ανακεφαλαιοποίηση των υπόλοιπων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μέχρι τα τέλη του έτους, και ότι έχει δοθεί το πράσινο φως για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Πέραν του κυπριακού ζητήματος, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Πορτογαλία, ενώ στο Ecofin, που θα διεξαχθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στο Βίλνιους, οι 28 υπουργοί Οικονομικών θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της τραπεζικής ενοποίησης και ιδιαίτερα στη δημιουργία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.ΠΗΓΗ: defenecnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου