Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινό μέτωπο με Κούρδους κατά ισλαμιστών-ανταρτών επιδιώκει ο Μπ.Άσαντ

Σε συμφωνία με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας επιδιώκει να έρθει ο Μπασάρ αλ Άσαντ προκειμένου να συγκροτήσουν κοινό «μέτωπο» κατά των ισλαμιστών-ανταρτών που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον τους με τα όπλα τα οποία τους έχει προμηθεύσει η CIA και οι Σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ. Η προσπάθεια του αυτή έχει στόχο την επόμενη ημέρα και δείχνει αποφασισμένος να διατηρήσει την εξουσία στη Συρία.

Οι Κούρδοι έχουν πληρώσει με «αίμα» επιθέσεις από τους ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι καίνε χωριά και σφάζουν αμάχους, όπως κάνουν και με τους χριστιανούς στη Συρία. Ο Άσαντ εκτιμά πώς μπορούν οι δύο πλευρές να έρθουν σε συμφωνία (κάτι βέβαια που δεν είναι εύκολο) με στόχο την «εκκαθάριση» περιοχών όπου η παρουσία των αντικαθεστωτικών είναι ακόμη ισχυρή.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες ο Στρατός έχει εξαπέλυσε επιθέσεις με στόχο την ανάκτηση του ελέγχου σε περιοχές, όπως η Maalula. Ο Σύρος πρόεδρος θέλει να εκμεταλλευτεί την περίοδο των διαπραγματεύσεων που γίνονται για τα χημικά όπλα, καθώς γνωρίζει πώς μία τέτοια συμφωνία εμπεριέχει τον κίνδυνο του αφοπλισμού, όταν οι αντάρτες εξοπλίζονται συνεχώς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Aπό χθες η Συρία έγινε κράτος - πλήρες μέλος της διεθνούς Σύμβασης για την απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων, όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Η Σύμβαση αυτή επιτάσσει οι χώρες που την έχουν επικυρώσει να προχωρήσουν στην πλήρη καταστροφή των χημικών τους οπλοστασίων.

Για να συμβεί όμως αυτό ο Άσαντ θέτει και όρους με βασικό οι ΗΠΑ να σταματήσουν να εξοπλίζουν τους αντάρτες. Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι «Russia24» εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ και τον Μπαράκ Ομπάμα «που δε μπόρεσαν να πείσουν ούτε τους συμμάχους τους με τα ψέματά τους» αναφορικά με το ζήτημα των χημικών όπλων και «ευχαρίστησε» τη Ρωσία που προσέφερε μία άλλη εναλλακτική.

«Οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν καμία αξία. Είναι μη ρεαλιστικοί και αναξιόπιστοι», είπε χαρακτηριστικά ο Άσαντ σχετικά με τις επιθέσεις με χημικά που έλαβαν χώρα στις 21 Αυγούστου και που σύμφωνα με τις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν «από την ίδια τους την κυβέρνηση» τουλάχιστον 1.400 άτομα, ανάμεσα τους και εκατοντάδες παιδιά.

«Οι ΗΠΑ απέτυχαν να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία στο Κογκρέσο και στα ΜΜΕ. Δεν είχαν παρουσιάσει καμία απόδειξη προς τους δικούς τους συμμάχους ή ακόμα και προς τη Ρωσία», πρόσθεσε ο Άσαντ και υπογράμμισε πως «η αμερικανική προπαγάνδα δεν προσπαθεί πάρα πολύ, για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα».

Ο Άσαντ κατέληξε χαρακτηρίζοντας «πολεμοκάπηλους» αυτούς που στις ΗΠΑ θέλουν να του επιτεθούν και θύμισε τα σχέδια του Κόλιν Πάουελ υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους. Τόνισε δε πώς «τα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι οι τρομοκράτες μετέφεραν πυραύλους με δηλητηριώδεις χημικές ύλες στο Khan al-Asal τον Μάρτιο του 2013», φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνο το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου