Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Λουκέτο» για μία εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις τελευταίες δεκαετίες, για πρώτη φορά το ίδρυμα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο και δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Θεοδόσης Πελεγρίνης την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και της υπαγωγής των διοικητικών υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρύτανης, γι' αυτό το λόγο το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αναστείλει για μία εβδομάδα τη λειτουργία του, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Απέναντι στο δίλημμα "μείωση της κρατικής επιχορήγησης ή διαθεσιμότητα" θα προτιμούσα σαφώς την περικοπή, μολονότι η επιχορήγηση έχει μειωθεί ήδη στο ήμισυ σε σχέση με το 2009», τόνισε ο κ. Πελεγρίνης, εκφράζοντας την αγωνία του ιδίου αλλά και της Συγκλήτου για το μέλλον.

Ο κ. Πελεγρίνης υπογράμμισε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στο 1% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων στον κόσμο και παρουσίασε μια σειρά από συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να καταδείξει το γεγονός ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια υπολείπονται των ξένων τόσο σε διδακτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο γενικός διευθυντής της διοίκησης του πανεπιστημίου, Παναγιώτης Φωτόπουλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιστοιχούν 9,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 φοιτητές, στη Βρετανία 7,9, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών μόλις 2.

Ως προς το διδακτικό προσωπικό, η αναλογία είναι 8,7 καθηγητές ανά 100 φοιτητές στις ΗΠΑ, 7,3 ανά 100 φοιτητές στη Βρετανία και μόλις 3,1 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρέχει ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, καθώς υποστηρίζει με το προσωπικό του 66 κλινικές. Εάν παυθεί αυτό το προσωπικό, θα πληγεί η Δημόσια Υγεία. Σημαντική είναι επίσης η υποστήριξη που προσφέρει σε βιβλιοθήκες και ερευνητικά κέντρα» σημείωσε ο Θ. Πελεγρίνης, για να προσθέσει ότι το όφελος του κράτους μόνο από την προσφορά τού πανεπιστημίου στη Δημόσια Υγεία φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Σύμφωνα με τον πρύτανη, το πανεπιστήμιο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει υπαλλήλους, αλλά χρίζει άμεσης ενίσχυσης για να μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον.

«Δεν επιρρίπτουμε την ευθύνη στον υπουργό Παιδείας που είναι επίσης πανεπιστημιακός, αλλά σε μια πολιτική που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιστροφή» σημείωσε.

ΠΗΓΗ : defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου