Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Αβέβαιο το μέλλον της τουρκικής οικονομίας

Μπορεί ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίστηκε στη σύσκεψη των G-20 στη Ρωσία ως μέλος των πλουσιότερων χωρών του πλανήτη αλλά κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομία της Άγκυρας μπορεί να «απογειώθηκε» αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της.

Η αγγλική εφημερίδα Ομπζέρβερ, σε ανάλυση της για την οικονομία της γειτονικής χώρας εκφράζει την έντονη ανησυχία της. Το συγκεκριμένο άρθρο εστιάζεται στην πτώση της λίρας και του χρηματιστηρίου στην Τουρκία και υποστηρίζει πως η Τουρκία στα περισσότερα από τα τελευταία 10 χρόνια φαινόταν πως «βάδιζε προς ένα λαμπρό μέλλον αλλά το εφαρμοζόμενο μοντέλο είναι εύθραυστο».

Ταυτόχρονα, αναφέρει πως προ της οικονομικής κρίσης η Τουρκία είχε φτάσει σε «ωριμότητα που έλκυε ξένους επενδυτές, αλλά τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει και οι δυτικές οικονομικές συνταγές (λιτότητα) αρρώστησαν την Τουρκία».

Η εφημερίδα Ομπζέρβερ που κυκλοφορεί αύριο θα προβληματίσει πολλούς επενδυτές που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη γειτονική χώρα και ίσως τους αποτρέψει.

Μπορεί να έχουν αναπτυχθεί πολλές βιομηχανικές μονάδες στην Τουρκία αλλά εάν φτωχύνουν οι πελάτες σου είναι θέμα χρόνου πότε θα φτωχύνεις και εσύ. Επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και πότε θα παύσει να υπάρχει η πολεμική ατμόσφαιρα στη ΝΑ Τουρκία θα παίξει σημαντικό ρόλο στο αύριο της οικονομίας της.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου