Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Από το "Υπόγειο" του χρόνου στη Μεθώνη της Μακεδονίας

Η αρχαία Μεθώνη είναι μία  από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές  θέσεις της Μακεδονίας. Βρίσκεται  στη βόρεια Πιερία, στη δυτική ακτή του Θερμαϊκού Κόλπου κοντά στις νότιες εκβολές του Αλιάκμονα.


Οι ανασκαφές που διενεργούνται  από την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων από  το 2003 μέχρι σήμερα έχουν φέρει  στο φως σημαντικότατα ευρήματα, τα οποία «ξεδιπλώνουν» πτυχές της  ιστορίας αυτής της ακμαίας πόλης. 

Ένα από τα ευρήματα με μεγάλη ιστορική και αρχαιολογική σημασία προέρχεται από το «Υπόγειο», μια υπόσκαφη κατασκευή, όπου βρέθηκαν 191 ενεπίγραφα αγγεία, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται τον ύστερο 8ο και τον πρώιμο 7ο αι. π.Χ. Πρόκειται για μια δυσερμήνευτη κατασκευή, πιθανόν αποθηκευτικού χαρακτήρα, η οποία λόγω στατικών προβλημάτων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και επιχώθηκε βιαστικά λίγο μετά το 700 π.Χ. με κάθε είδους υλικά (δηλαδή όστρακα, ξύλα, τμήματα λίθινων μητρών από μεταλλουργικές δραστηριότητες, σκωρίες χαλκού και σιδήρου, πήλινες χοάνες κατεργασίας χαλκού και χρυσού κ.ά.). 

Στο εσωτερικό του ‘Υπογείου’ βρέθηκαν αγγεία όλων των τύπων: αποθηκευτικά, μαγειρικά, εμπορικοί αμφορείς, αγγεία για το σερβίρισμα και την κατανάλωση υγρών και τροφής. Η προέλευσή τους ποικίλλει: τοπικά, κορινθιακά, αττικά, ευβοϊκά, κυκλαδικά, ιωνικά, αιολικά, αλλά και φοινικικά.

Η σπουδαιότητα του ευρήματος  έγκειται στο γεγονός ότι από   όταν άρχισε να χρησιμοποιείται  η αλφαβητική γραφή στον ελλαδικό χώρο, υπάρχουν ελάχιστες επιγραφές και επιγραφικά τεκμήρια, και συνεπώς τα ενεπίγραφα αγγεία της Μεθώνης είναι πραγματικά πολύτιμα. Ειδικότερα για τη Μακεδονία πρόκειται για τα πρωιμότερα μέχρι σήμερα επιγραφικά ευρήματα.

ΠΗΓΗ: erroso.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου