Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Από ισραηλινά υποβρύχια οι εκτοξεύσεις: "Ήταν βλήματα–στόχοι όχι πύραυλοι"

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε εκτοξεύσεις βλημάτων, αλλά όχι πολεμικών, αλλά βλημάτων-στόχων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι "πραγματοποιήθηκε μια επιτυχημένη δοκιμή βλήματος Anchor στις 09:15 σήμερα το πρωί το οποίο αποτελεί πύραυλο στόχο για δοκιμές του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία της αμερικανικής διοίκησης αντιβαλλιστικής άμυνας (US Missile Defense Administration)".

Αυτό αναφέρουν έγκυρες ισραηλινές πηγές.

Εάν ισχύει αυτή η πληροφορία τότε οι είναι πολύ πιθανό οι δύο πύραυλοι που εντόπισαν τα ρωσικά ραντάρ να πρόκειται αφενός για το βλήμα στόχο Anchor και το δεύτερο για πύραυλο Arrow ο οποίος πραγματοποίησε την αναχαίτιση του πρώτου κάπου στην Ν.Α. Μεσόγειο.

Είναι πάντως το λιγότερο απαράδεκτο να ακολουθείται τέτοια πολιτική άμυνας από την πλευρά του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ, με την πραγματοποίηση δοκιμής στην περιοχή της κεντρικής και Ν.Α. Μεσογείου όταν η περιοχή "βράζει".

Την ώρα που το θερμόμετρο της κρίσης στη Συρία έχει φτάσει στα ύψη και στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένα πολεμικά σκάφη συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών το Ισραήλ αίφνης αποφάσισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιήσει δοκιμές του αντιβαλλιστικού του συστήματος!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο):

"Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το ισραηλινό Ναυτικό" αναφέρουν πηγές από το Ισραήλ στο ρωσικό δίκτυο Russia Today και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι τελικά δεν ήταν "βαλλιστικοί" όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ κατ'αρχήν, βασιζόμενα σε αναφορά του σταθμού έγκαιρης προειδοποίησης ραντάρ Αρμαβίρ στη Νότια Ρωσία.

Οι Ισραηλινοί έχουν διασκευάσει κατάλληλα τα τρία υποβρύχια κλάσης Dolphin (διασκευασμένα Type 212) (ΙΝS Dolphin, INS Leviathan, INA Tkuma, που έχουν αγοράσει από την Γερμανία έτσι ώστε να μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα cruise.

Το Ισραήλ δεν διαθέτει υποβρύχια με δυνατότητα εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων (SLBM).

Όπως μετέδωσε το Russia Today, "Israel later claimed responsibility for firing the target test rockets. Israel claimed a joint missile launch with the US in the Mediterranean Sea".

Έχει απαλειφθεί ο όρος "ballistic" άρα επρόκειτο για βλήματα cruise. To κάθε υποβρύχιο κλ΄΄ασης Dolphin μπορεί να μεταφέρει πέντε βλήματα SLCM Popey Turbo με ακτίνα δράσης 1500 χλμ.

Όπως μετέδωσε το CBS, Αμερικανός αξιωματούχος διέψευσε ότι κάποιο σκάφος του αμερικανικού Ναυτικού εκτόξευσε τα βλήματα.

Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει τίποτε για εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην ανατολική Μεσόγειο. «Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι συνέβη ένα τέτοιο γεγονός», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ.

Όμως το Τελ Αβίβ τα «γύρισε» στη συνέχεια κάνοντας λογο για εκτόξευση πυραύλων στο πλαισιο κοινής δοκιμής με τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Καταληκτικά: Όλα δείχνουν ότι τα δύο βλήματα εκτοξεύθηκαν σε δοκιμή του Ισραήλ, πιθανώς και με την συνεργασία των ΗΠΑ, δεν ήταν βαλλιστικά, όπως λανθασμένα μεταδόθηκε από την Ρωσία, αλλά βλήματα cruise.

Άλλωστε ήταν τουλάχιστον παράδοξο να γίνει δοκιμή βαλλιστικού βλήματος σε μια κλειστή θάλασσα και ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου