Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. παρουσίασε ο Δ. Κούρκουλας

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας κατά το Α' εξάμηνο του 2014 είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στην Ακαδημία Αθηνών, ενώπιον των εκπροσώπων του European Academics Science Advisory Council (EASAC) του ευρωπαϊκού φορέα γνωμοδοτικού χαρακτήρα, που ενώνει τις εθνικές Ακαδημίες Επιστημών των χωρών μελών της ΕΕ -μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ακαδημία Αθηνών- οι οποίες συνεργάζονται για την παροχή ανεξάρτητων, τεκμηριωμένων συμβουλών στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ο κ. Κούρκουλας αφού καλωσόρισε στην Αθήνα και ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους τα μέλη του EASAC είπε ότι η Ελλάδα λαμβάνει την προεδρία σε μια πολύ κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διανύει η χώρα μας η οποία, όπως επισήμανε, δεν είναι απλά ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και απαιτεί πολλά και σημαντικά βήματα, τόσο στα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα , όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βήματα για την μείωση των απαράδεκτων επιπέδων ανεργίας σε ορισμένα από τα κράτη, και ιδίως του Νότου, αλλά και για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών των κρατών μελών.

Μία κρίση βαθιά, δομική, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, η οποία δημιουργεί το ανησυχητικό φαινόμενο της απώλειας εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών προς την ΕΕ, αλλά και προς τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, που παρατηρείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μείζον ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να ληφθεί σοβαρά υπόψη, όπως είπε, καθώς κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μία πρόκληση αλλά και μία ευκαιρία να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η αιτία της κρίσης.

Ο κ. Κούρκουλας, αναφέροντας ότι η ΕΕ και κυρίως η Οικονομική και Νομισματική Ένωση της ΕΕ δεν ήταν καλά προετοιμασμένη και εξοπλισμένη με τις απαραίτητες δομές για να αντιμετωπίσει μια τόσο βαθιά κρίση, επισήμανε την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων για τη δημοσιονομική και οικονομική ένωση καθώς δεν μπορεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα χωρίς τον συντονισμό των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο υφυπουργός, πληρώνοντας πολύ βαρύ τίμημα, και ενώ βρίσκεται επί 6η συνεχή χρονιά υπό ύφεση, είναι στο σωστό δρόμο, έχει καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της από 15% του ΑΕΠ το 2009 σε σχεδόν 2% το τρέχον έτος, και φέτος για την πρώτη φορά πρόκειται να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Επίτευγμα που δεν έχει γίνει ποτέ πριν από οποιαδήποτε χώρα. Αλλά για να γίνει το χρέος βιώσιμο, πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα κράτη, ζητούμενο είναι η ανάπτυξη αλλά δεν είναι μόνο μέσα από την ανάπτυξη που μπορεί κανείς να ελπίζει ότι η ανεργία θα μειωθεί. Για τον λόγο αυτόν, όπως εξήγησε, οι πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, με δεδομένο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην ΕΕ, αλλά και για τις υπό ένταξη χώρες καθώς επίσης και για αυτές που θα δεν ενταχθούν στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Κούρκουλας επισήμανε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί κατά την ελληνική προεδρία στην ύπαρξη μιας πιο συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, όχι μόνο από αρνητικής πλευράς, λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στους πολίτες μας αλλά και θετικής, ως μια ευκαιρία ανάπτυξης. Στην ευρωζώνη, πρόσθεσε, λόγω της αστάθειας στην περιοχή, υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση από τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το φορτίο από κοινού, γι' αυτό έχουμε πολύ συγκεκριμένους στόχους και πρωτοβουλίες. Ένα άλλο επίσης σημαντικό σημείο, όπως είπε ο υφυπουργός, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των συνόρων, με ενίσχυση της προληπτικής δράσης.

Από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, δεν θα λείπουν και οι θαλάσσιες πολιτικές που άπτονται των πολιτικών της ΕΕ -ασφάλεια, ενέργεια, μετανάστευση, θαλάσσια ασφάλεια, ανάπτυξη, τουρισμός- ανέφερε ο κ. Κούρκουλας επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κοινά στρατηγικά συμφέροντα για πολλά κράτη μέλη και στόχος είναι μία ευρύτερη συζήτηση. Γι αυτό, πρόσθεσε ο υφυπουργός, η Ελλάδα θα προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις βρισκόμενη σε στενή συνεργασία τόσο με την προηγούμενη ιρλανδική όσο και με την τρέχουσα λιθουανική προεδρία στο τεράστιο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα νομοθετικών και άλλων δραστηριοτήτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Επειδή ο χρόνος πιέζει, λόγω των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν εν μέσω της ελληνικής προεδρίας, αυτά και άλλα σημαντικά θέματα νομοθεσίας σε πολλούς τομείς θα πρέπει να προωθηθούν μέχρι τέλος Μαρτίου στο ευρωκοινοβούλιο.

Τέλος αναφορικά με τις ευρωεκλογές ο κ. Κούρκουλας, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη νέα σύνθεση του ευρωκοινοβουλίου η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αυτή τη φορά και αντιδημοκρατικές ακραίες φωνές «που δεν είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου