Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

Υεμένη: Τουλάχιστον 42 νεκροί σε συγκρούσεις σιιτών και σουνιτών

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες στην Υεμένη από τις συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών σουνιτών και σιιτών ανταρτών.

Η ένταση αυξάνεται στην Υεμένη την ώρα που ο δύσκολος εθνικός διάλογος, που ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε μήνες -μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ- αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Οι συγκρούσεις μαίνονται εδώ και ημέρες μεταξύ ενόπλων οπαδών του φυλάρχου Χαμίντ αλ Άχμαρ, στελέχους του σουνιτικού ισλαμιστικού κόμματος αλ Ισλάχ και ανταρτών Ζαΐντ, στην επαρχία Αμράν βόρεια της πρωτεύουσα Σανάα.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις επαρχίες Οσάιματ και Όζουρ και 12 ακόμη σκοτώθηκαν σε μάχες στην Ρούντμα, κοντά στην πόλη Ιμπ στην κεντρική Υεμένη, μεταξύ ανταρτών Ζαΐντ και ισλαμιστών σουνιτών, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Οι αντάρτες Ζαΐντ, ένα παρακλάδι των σιιτών, ελέγχουν ένα μέρος της βόρειας Υεμένης από το 2004 οπότε εξεγέρθηκαν κατά της κεντρικής κυβέρνησης της Υεμένης, καταγγέλλοντας την πολιτική, κοινωνική και θρησκευτική τους περιθωριοποίηση.

Οι αντάρτες Ζαΐντ, που πλέον ονομάζονται Άνσαρ Αλλάχ (οπαδοί του θεού), κατηγορούν την ισχυρή φυλή αλ Άχμαρ και το κόμμα της αλ Ισλάχ ότι συγκεντρώνουν ενόπλους στις πόλεις Αμράν και Ιμπ. Οι ίδιοι συμμετέχουν στον εθνικό διάλογο, ο οποίος αναμένεται να καταλήξει στην σύνταξη νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών τον Φεβρουάριο του 2014.

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου