Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

H πορεία της "οργής" στο Κάιρο κατέληξε σε νέα αιματοχυσία - Δεκάδες νεκροί

Σε αιματοχυσιά κατέληξε η πορεία της "οργής" όπως την χαρακτήριζαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Αl Jazeera, ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας πολλούς ισλαμιστές στην πλατεία Ραμσή στο κέντρο του Καίρου. Μάλιστα, οι διαδηλωτές δέχθηκαν και πυρά από αέρος, από τα ελικόπτερα του στρατού που προσπάθησαν να διαλύσουν τις ογκώδεις πορείες.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η αστυνομία πολιορκεί το τέμενος αλ-Φατέχ στη πλατεία Ραμσί στο κέντρο του Καΐρου. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στο τέμενος βρίσκονται περί τους 600 υποστηρικτές του Μόρσι. « Πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν στο τζαμί, καθώς έπεφταν πυκνά πυρά για περισσότερο από μια ώρα χωρίς διακοπή» ανέφερε μέσω διαδικτύπου το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ελευθερίας. Σύμφωνα με μαρτυρία γυναίκας που βρίσκεται μέσα στο τέμενος και την οποία επικαλείται το Al Jazeera ... έχει γίνει και χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να βγάλουν έξω τους υποστηρικτές του Μόρσι.


Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους -κυρίως για υποστηρικτές του Μόρσι- την Παρασκευή. Ο αριθμός των νεκρών στο Κάιρο σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέρχεται στους 50.

Νωρίτερα, πάντως, σε δύο πρόχειρα νεκροτομεία τα οποία στήθηκαν σε τεμένη στο κέντρο του Καΐρου, όπου οι δυνάμεις της τάξης άνοιξαν πυρ προς τους διαδηλωτές, ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες καταμέτρησαν τουλάχιστον 39 πτώματα.

Κυβερνητικές πηγές ανακοίνωσαν επίσης ότι 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επαρχίες της χώρας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τον απολογισμό των νεκρών στο Κάιρο. Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα γνωστοποίησε επίσης ότι υπάρχουν τουλάχιστον 45 νεκροί σήμερα μόνο στο Κάιρο.


Στις 20:00 ώρα Ελλάδος η απαγόρευση κυκλοφορίας που αποφασίστηκε την Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ στις 14 από τις 27 επαρχίες της χώρας, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αυτές των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Αιγύπτου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, και οι αρχές πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις τους στον πληθυσμό, κυρίως μέσω της κρατικής τηλεόρασης, να σεβαστεί αυτό το μέτρο. Οποιοσδήποτε το παραβιάσει κινδυνεύει να φυλακιστεί.

Ωστόσο εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν να σημειώνονται συγκρούσεις ακόμη και αφού νύχτωσε και να υπάρχουν φωτιές σε πολλές περιοχές του Καΐρου.

Μάλιστα, μέχρι και αυτή την ώρα, ένα πολυώροφο κτήριο στο κέντρο του Καίρου κτο οποίο ανήκει σε μεγάλη κατασκευάστική εταιρεία καίγεται.


Έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζήτησε την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων καθημερινά σε πανεθνικό επίπεδο.

«Καλούμε τον αιγυπτιακό λαό και τις εθνικές δυνάμεις να διαδηλώνουν καθημερινά έως ότου τερματιστεί το πραξικόπημα», υπογραμμίζει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στην ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου.

Την ίδια ώρα ο αιγυπτιακός συνασπισμός ισλαμιστών Συμμαχία Κατά του Πραξικοπήματος, που διαμαρτύρεται για την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, ζήτησε τον τερματισμό των διαδηλώσεων μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην χώρα, αλλά κάλεσε και αυτός τους υποστηρικτές του Μόρσι να διαδηλώνουν καθημερινά από το Σάββατο.


Νωρίτερα, διαδηλωτές εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών τμημάτων κοντά στην πλατεία όπου διαδήλωσαν οι οπαδοί του Μόρσι.

Επίσης, τα αιγυπτιακά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται άνδρες να πυροβολούν με καλάσνικοφ από μια γέφυρα του Καΐρου. Από το βίντεο πάντως είναι αδύνατον να αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για ένοπλους διαδηλωτές ή για αστυνομικούς με πολιτικά.


Επεισόδια βίας σημειώθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, και στην πόλη Τάντα, στο Δέλτα του Νείλου.

Το Reuters μεταδίδει μάλιστα ότι υπάχουν πέντε νεκροί και 70 τραυματίες σε συγκρούσεις στην πόλη Φαγιούμ και πέντε νεκροί στην Αλεξάνδρεια.

Aκόμη, υπάρχουν πληροφορίες για τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές στην πόλη Ισμαηλία, στη βόρεια Αίγυπτο, ενώ οκτώ διαδηλωτές έχασαν επίσης τη ζωή τους στην πόλη Δαμιέτη, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο, σε συγκρούσεις με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής του στρατού, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και την αποκατάσταση του Μόρσι στην εξουσία.

Το περίεργο μέσα σε όλα αυτά είναι ότι η Δύση δείχνει να πέρνει το μέρος των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ειδικά οι ΗΠΑ, παρότι διακηρύσσουν την ουδετερότητά τους. Μια σειρά από ισλαμιστικά καθεστώτα έχουν πάρει τον έλεγχο, από την Λιβύη, και την Τυνησία, μέχρι πρότινος και στην Αίγυπτο, ενώ στην Συρία ο πόλεμος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Τα καθεστώτα αυτά με "δημοκρατικό" προσωπείο προσπαθούν να επιβάλουν το νόμο της σαρία, και έχουν επιτρέψει τον διωγμό των χριστιανικών πληθυσμών.

Υπενθυμίζουμε τις διασυνδέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την Αλ Κάιντα, της οποιας θεωρείται πολιτικός εκφραστής, και η οποία είναι (πάλι υποτίθεται) ο μεγαλύτερος εχθρός της Δύσης. Τελικά ισχύει αυτό που έλεγε ο μέγας Θουκυδίδης για τον Πελοπονησιακό Πόλεμο " Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων.".Ακριβώς αυτόγίνεται στην εποχή μας, οι λέξεις έχουν αλλάξει σημασία.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου