Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΕΕ κατά Ουκρανίας για δασμούς και... ανυπακοή



Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε χθες την Ουκρανία ότι ο χρόνος εξαντλείται για να διευθετηθεί μια σειρά από διμερείς διενέξεις όσον αφορά το εμπόριο και να εξασφαλιστεί, έτσι, η οριστική σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που θα μπορούσε να αποτελέσει ορόσημο, αφού οι τελευταίες συνομιλίες απέβησαν άκαρπες.

Η πρώην σοβιετική δημοκρατία ελπίζει να υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και μια συμφωνία σύνδεσης με την 28μελή ΕΕ στη σύνοδο κορυφής η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας το Νοέμβριο. Αλλά δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τους όρους που θέτουν οι Βρυξέλλες – οι οποίες χαρακτηρίζουν προστατευτικές πολλές από τις πολιτικές του Κιέβου και κάνουν λόγο περί διωγμού αντιφρονούντων πολιτικών.

Καθώς δυσκολεύεται να μειώσει το μεγάλο εμπορικό της έλλειμμα η Ουκρανία έχει επιβάλει νέους δασμούς για να περιορίσει τις εισαγωγές διαφόρων αγαθών, από αυτοκίνητα ως κοκ, ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία. Έχει ανακοινώσει παράλληλα τα σχέδιά της να επιβάλει δασμούς σε εκατοντάδες άλλα προϊόντα, γεγονός που επικρίνεται έντονα από άλλα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο Πέτερ Μπάλας, ανώτατο στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισκέφθηκε το Κίεβο αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει για τα θέματα που εκκρεμούν με τον Ιγκόρ Πρασόλοφ, υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ουκρανία, υπήρχαν ελπίδες ότι θα επιτυγχανόταν πρόοδος, αλλά αυτές «δεν μπόρεσαν να πραγματωθούν: η ουκρανική πλευρά δεν ήταν σε θέση να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση σε κανένα από τα πεδία για τα οποία εξέφρασε ανησυχία η ΕΕ».

«Το μέγιστο που υποσχέθηκαν οι ουκρανικές είναι ότι θα συνεχίσουν τις εσωτερικές διαδικασίες για την εξεύρεση πιθανών λύσεων», πρόσθεσε. Η πλευρά ΕΕ «ανησυχεί διότι το μόνο αποτέλεσμα της μακράς διαδικασίας διαβούλευσης υπήρξε απλά η υπόσχεση για περαιτέρω διμερείς συνομιλίες. Υπάρχουν εντεινόμενες ανησυχίες για το ότι ο χρόνος εξαντλείται για την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών λύσεων».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου