Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Σήμερα κληρώνει για ΦΠΑ, ΟΑΕΕ, συντάξεις ένστολων και δημόσιο

Της Δήμητρας Καδδά

Για έναν μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα που θα ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι και θα διαρκέσει έως το βράδυ προετοιμάζονται τα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Χθες «το ποσοστό συμφωνίας αυξήθηκε σημαντικά» όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας όμως με νόημα ότι «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης βρέθηκε το Δημοσιονομικό Κενό που «φαίνεται να κλείνει», αλλά και το ζήτημα του Δημοσίου που συζητήθηκε παρουσία της ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου και παραμένει ανοικτό με μεγαλύτερο «αγκάθι» -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- την επιμονή της τρόικας για «καθαρές» κινητικότητες 12.500 ατόμων και όχι για μετακινήσεις - μετατάξεις (π.χ. ενστόλων).

Πως κλείνει το κενό των 1,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση έθεσε μία σειρά από «αξιόπιστα εναλλακτικά μέτρα στο τραπέζι και περιμένει σήμερα τις απαντήσεις των δανειστών». Στόχος είναι να κλείσει η τρύπα του ΕΟΠΥΥ (κατά 90% έκλεισε ήδη με το clawback ανέφερε η ίδια πηγή), να αποφευχθούν δύο επώδυνα μέτρα του 2014, αλλά και να περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ η κυβέρνηση ζητά:

* Μείωση στο ΦΠΑ της εστίασης από το 23% στο 13%, με αντάλλαγμα -μεταξύ άλλων- την ταχύτερη αύξηση των φόρων πολυτελείας που ήταν να εφαρμοσθεί σε σκάφη, ακριβά αυτοκίνητα κλπ από το 2014 βάσει του μνημονίου. Το θέμα «φαίνεται να κλείνει» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας. Η μείωση ΦΠΑ κοστολογείται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως αλλά θα επιβληθεί εποχικά και άρα θα έχει μικρότερη επίπτωση στα έσοδα.

* Αποφυγή του φόρου 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις που έχουν αυταπασχολούμενους. Η κυβέρνηση προτείνει ως αντάλλαγμα την άρση εξαιρέσεων για την ασφάλιση σε ΟΑΕΕ (πχ κατοίκων σε περιοχές με λίγους κατοίκους). Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να κάνει Spending Review (στο πρότυπο αυτής για τις δαπάνες του δημοσίου). Bάσει αυτής προσπαθεί να πείσει ότι θα διευρύνει την βάση εισφορών προς τον ΟΑΕΕ. Το μέτρο πρέπει να φέρει στα ταμεία 600 εκατ. ευρώ και η τρόικα απέφυγε να δεσμευθεί λέγοντας ότι θα απαντήσει σήμερα.

* Μείωση συντάξεων ενόπλων. Η εξαίρεση προκαλεί αύξηση δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ. Η τρόικα επιφυλάχτηκε επίσης να απαντήσει αύριο και με αντάλλαγμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να «πείσει» για περικοπή των αμυντικών δαπανών τουλάχιστο κατά 100 εκατ. ευρώ.

Έρχεται νομοσχέδιο - μαμούθ

Την Δευτέρα και με διαδικασία επείγοντος έρχεται στη Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα και τα ισοδύναμα για την καταβολή της δόσης, τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεκάδες διατάξεις διαφόρων υπουργείων που δεν είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Διατάξεις δίνουν τα υπουργεία Οικονομικών (κυρίως φορολογικές), Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Παιδείας.

Θα πρέπει να ψηφισθεί μετά μεν την πολιτική απόφαση που ευελπιστεί να λάβει η κυβέρνηση την Δευτέρα αλλά πριν από την έγκριση εκταμίευσης του πρώτου, έστω, πακέτου δόσεων που «θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας».

Θα ακολουθήσει η έγκριση δόσης από τα κοινοβούλια κρατών - μελών και από το ΔΣ του ΔΝΤ στις 29 Ιουλίου, όλα αυτά βεβαίως εφόσον κλείσει η συμφωνία έως την Δευτέρα. Αυτό προϋποθέτει ότι, αναφέρουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, σήμερα θα κλείσει έως νωρίς το απόγευμα το πρώτο κείμενο του μνημονίου (τεχνικό μνημόνιο) και στην συνέχεια έως το βράδυ το MOU για να σταλεί προς οριστικοποίηση της έκθεσης προόδου στις κοινοτικές υπηρεσίες (σημ: θα πρέπει να την παραδώσουν στους υπουργούς προς απόφαση την Δευτέρα).

Στρατηγική τραπεζών

«Όσο το ΤΧΣ θα έχει την πλειοψηφία, θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες» απάντησε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα αναβίωσης του «αρραβώνα» Εθνικής με Eurobank. Πρόσθεσε ότι το πωλητήριο σε ΤΤ και Proton σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα χθες στην διαπραγμάτευση με την τρόικα μετείχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για την πώληση του ΤΤ και της Proton αλλά και η λήψη των οριστικών αποφάσεων για το μέλλον της Eurobank. Επίσης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης και την προεργασία για τα νέα τεστ αντοχής.

Αποκρατικοποιήσεις: σταθερός ο στόχος στην 2ετία

Επιμήκυνση της περιόδου επίτευξης του στόχου των αποκρατικοποιήσεων δέχτηκε η τρόικα σύμφωνα με την ίδια πηγή. Χθες στέλεχος με γνώση των θεμάτων αποκρατικοποιήσεων είχε αναφέρει ότι φέτος αναπροσαρμόζεται σε 1,6 δισ. ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ) και το ποσό μεταφέρεται μερικά τρίμηνα για το 2014 μαζί με το πωλητήριο σε ΔΕΠΑ, σε ΕΛΠΕ και σε ολοκλήρωση συμβάσεων παραχώρησης Εγνατίας Οδού.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου