Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Ο εφιάλτης για το χρέος της χώρας και τους πολίτες – Τι δεν λένε οι οικονομολόγοι

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ο πληθωρισμός κινείται κατά μέσω όρο από 1,4 – 1,6%. Στην περίπτωση της Ελλάδας συμβαίνει κάτι περίεργο.


Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ έσα σε ένα έτος ανατιμήθηκαν κατά 32,6% οι νωπές πατάτες, κατά 6,4% τα νωπά λαχανικά, κατά 3,8% τα νωπά φρούτα, κατά 2,4% τα νωπά ψάρια, κατά 1% τα κρέατα και κατά 0,7% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Επίσης, αυξήθηκαν κατά 25,1% οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 12,3% τα τιμολόγια της ΔΕΗ και κατά 0,4% οι τιμές της βενζίνης.



Ένας διαδηλωτής ντυμένος Ιησούς με πλακάτ έξω απ' τη Wall Street που γράφει:
"Είχα λόγο που πέταξα τους δανειστές έξω απ' το ναό"

Δυστυχώς στην Ελλάδα ο αποπληθωρισμός οφείλεται στη χαμηλή ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, αντανακλά κατάρρευση της ζήτησης και ένα πλεόνασμα παραγωγικής ικανότητας π.χ. στα αγροτικά προϊόντα πλέον καταντά επικίνδυνο.

Η μετάβαση από τον πληθωρισμό στον αποπληθωρισμό αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για την ημιθανή ελληνική οικονομία.

Ακόμα και αν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων είναι ευμετάβλητες, οι τιμές των περισσότερων υπολοίπων αγαθών αυξάνονται κατά κανόνα, ενώ έχει μειωθεί μέχρι και 50% η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

Παράλληλα, καθώς η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν, ο αποπληθωρισμός αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια, επιβραδύνοντας περαιτέρω την οικονομία και αυξάνοντας την πραγματική αξία των χρεών!

Η πραγματική αξία του εθνικού χρέους μεγαλώνει, κάτι ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι χρειάζεται μία χώρα ήδη επιβαρυμένη από υπερβάλλοντα χρέη.


Παράλληλα, ο συνδυασμός της πτώσης των τιμών των ακινήτων με την πιστωτική συστολή αναγκάζει τους οφειλέτες να περικόψουν τις δαπάνες τους και να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία τους, κινήσεις οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές σε μια αγορά που απλά όλοι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα.


Πρόκειται για έναν πραγματικό εφιάλτη για κάθε οικονομολόγο ο αποπληθωρισμός "Made in Greece": Αποπληθωρισμός με τις τιμές των βασικών αγαθών να αυξάνονται, την αγοραστική δύναμη των πολιτών να καταρρέει και την αξία του χρέους να εκτινάσσεται στα ύψη


Τι σημαίνει "αποπληθωρισμός": Απλά ότι δεν κινείται χρήμα στην αγορά, δεν υπάρχει κυριολεκτική "ρευστότητα"...


Κυριότερες αιτίες


α) η μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος,
β) η δίχως προηγούμενο μακροχρόνια ύφεση,
γ) η φθίνουσα επίδραση από την άνοδο των έμμεσων φόρων και
δ) η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.



Μήπως ήρθε η ώρα οι Χριστιανοί να μιμηθούν τον Ιησού και να πετάξουν έξω απ' τη χώρα τους, κάθε λογής Εβραίους τραπεζίτες που δημιουργούν τις κρίσης ρευστότητας;

Δυστυχώς για τους οικονομολόγους η ιστορία τους διαψεύδει. Μία είναι η αιτία. Και αυτό μας το διδάσκει η ιστορία της οικονομίας. Τι συνέβη στην Αγγλία μερικούς αιώνες πριν; Μείωση ρευστότητας και οι κάτοικοι ξεπουλούσαν την περιουσία τους.


100 χρόνια αργότερα το ίδιο συνέβη στην Γαλλία.
Άλλα 100 χρόνια αργότερα στην Ισπανία και Πορτογαλία.
Οι κάτοικοι πουλούσαν τις περιουσίες τους γιατί υπήρχε έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν τα δάνεια.
Ποια είναι η αιτία για την έλλειψη ρευστότητας 5 αιώνες πριν;

Πρέπει να διδασκόμαστε απ’ το παρελθόν. Όλα τα’ άλλα που λένε οι οικονομολόγοι είναι απλές μπούρδες.
 
ΠΗΓΗ :  http://antipliroforisi.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου