Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μυκηναϊκές τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν στις Θήβες Βοιωτίας

Η ανασκαφική περίοδος για το 2013 στη θέση "Καδμεία" των Θηβών ολοκληρώθηκε φέρνοντας στο φως εντυπωσιακά ευρήματα τα οποία περιλαμβάνουν τοιχογραφίες της Μυκηναϊκής περιόδου καθώς και ένα ψηφιδωτό της Ύστερης Αρχαιότητας.

Όπως αναγράφεται στην εφημερίδα "Βοιωτικά Νέα" ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα είναι το ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει θαλασσινό τοπίο, το οποίο ανακαλύφθηκε στην οδό Αντιγόνης. Σύμφωνα με τον Επίτιμο προϊστάμενο της Εφορείας και υπεύθυνο της ανασκαφικής ομάδας, δρ. Βασίλη Αραβαντινό, το ψηφιδωτό δάπεδο χρονολογείται τον 4ο μ.Χ. αιώνα, όπως και παρόμοια ψηφιδωτά που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην οδό Πινδάρου και στο οικόπεδο "Σταμάτης". 

Δύο μέτρα μακρύτερα και στα αριστερά του ψηφιδωτού οι ανασκαφείς "χτύπησαν" το στρώμα καταστροφής ενός Μυκηναϊκού Ανακτόρου. " Τώρα βρισκόμαστε στην καρδιά του ανακτόρου και έχουμε ένα δείγμα από μια πολύ καλή σύνθεση τοιχογραφίας που απεικονίζει ένα κυνήγι ελαφιού, που υποδηλώνει ότι βρισκόμαστε σε έναν περίτεχνα διακοσμημένο, επίσημο, τελετουργικό χώρο. Έτσι, δεδομένου ότι έχουμε ήδη τα πρώτα ορύγματα έτοιμα, υποθέτουμε ότι οι ανασκαφές του επομένου έτους θα είναι καρποφόρες ακόμα και από την αρχή" δήλωσε ο κ. Αραβαντινός.

Οι ανασκαφές γίνονται σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αχραιοτήτων και υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών.

ΠΗΓΗ: archaeologynewsnetwork.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου