Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Αμηχανία στην Wall Street απο τα λόγια Σαμαρά και Κατάινεν όσο αναφορά την πορεία της Ελλάδας

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στο Ελσίνκι, όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την παραδοχή λαθών, προβάλλουν Wall Street Journal και Bloomberg.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, σε ανταπόκριση από το Ελσίνκι, στο οποίο τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε χθες ότι ο ίδιος υπογράμμιζε επί χρόνια αυτά που το ΔΝΤ χαρακτήρισε σε πρόσφατη έκθεσή του ως λάθη στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «εάν διαβάσατε προσεκτικά αυτή την πολύ πρόσφατη έκθεση, θα θυμηθείτε πιθανώς ότι επεσήμανα, στην ουσία επέκρινα, αυτά που το ΔΝΤ καλεί λάθη, από την αρχή (του δανειακού προγράμματος). Διορθώσαμε αυτά τα λάθη τον περασμένο χρόνο».

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός πρωθυπουργός τού ανέφερε ότι για να κρίνει κανείς την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, οφείλει να λάβει υπόψη του το πλαίσιο που ίσχυε τις πρώτες ημέρες του χρηματοπιστωτικού πανικού το 2010, όταν «όλοι δήλωναν ότι εάν επιτρέψουμε μια ελληνική χρεοκοπία, το κοινωνικό και χρηματοπιστωτικό κόστος θα ήταν τεράστιο για όλον τον κόσμο». Ο κ. Κατάινεν πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για όλους όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, να διαβάσουν την έκθεση του ΔΝΤ προκειμένου να λάβουν μαθήματα.

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ακόμη ότι η Φινλανδία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που κατέχει collateral για τα δάνειά της προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής συμφωνίας, ενώ το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε πηγή αμηχανίας στις σχέσεις των δύο χωρών. Αναφέρεται τέλος ότι ο Φινλανδός πρωθυπουργός αρνήθηκε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο η Φινλανδία επιχειρήσει να μπλοκάρει κούρεμα χρέους του δημόσιου τομέα για την Ελλάδα, εάν αρνηθούν στη χώρα τη διεκδίκηση των collateral. «Σε περίπτωση χρεοκοπίας, έχουμε collateral», τόνισε ο κ. Κατάινεν, προσθέτοντας ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, σε άλλα δημοσιεύματα προβάλλονται οι χθεσινές αναφορές του εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζονται καλά για την επιτήρηση του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα και έχουν προβεί σε προσαρμογές, βάσει των εμπειριών τους στη χώρα, δήλωσε ο κ. Ράις. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ «συμφωνούμε όλοι ότι ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει διαφορετικά. Με τους Ευρωπαίους εταίρους μάθαμε και προσαρμοστήκαμε», ενώ πρόσθεσε ότι η «Τρόικα εργάστηκε και εργάζεται καλά». Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέκρουσε χθες μέρη της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2010 θα προκαλούσε χάος στις αγορές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου