Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν "πρόβα" επίθεσης εναντίον βάσεων της Χεζμπολάχ

Μαχητικά F-16 της IAF παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και εμφανίστηκαν απειλητικά πάνω από αρκετές πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού.

Οι αποστολές αφορούσαν τακτικάς αναγνωρίσεις στόχων της Χεζμπολάχ και σίγουρα έστειλαν ένα μήνυμα στην λιβανική οργάνωση (η οποία πάντως συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό που κυβερνά την χώΡΑ).

Την ίδια στιγμή σε μια μάχη που ξέσπασε κατά την διάρκεια της νύχτας στο ανατολικό τμήμα του εδάφους του Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία (δηλαδή στην περιοχή ευθύνης της Χεζμπολάχ), ανάμεσα σε μαχητές της Χεζμπολάχ και ισλαμιστές αντάρτες προερχόμενους από τη Συρία, σκοτώθηκαν περί τους 15 μαχητές της Χεζμπολά και των υποστηρικτώντων ισλαμιστών.

Η μάχη έγινε ανατολικά της πόλης Μπααλμπέκ, στην Κοιλάδα Μπεκάα, αλλά ο ακριβής απολογισμός των νεκρών δεν θα γίνει γνωστός έως ότου μπορέσουν να ανασυρθούν οι σοροί από την περιοχή, περίπου 2 χλμ. από τα σύνορα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη Δύση επιδιώκεται να γραφτεί η Χεζμπολάχ στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, αφού η οργάνωση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις ήττες των ισλαμιστών στη Συρία, και για την αλλαγή της κατάστασης υπέρ του Άσαντ.

Η Δύση θα επικεντρωθεί στο να εξασθενήσει την οργάνωση ή να την αναγκάσει να υποχωρήσει στην επικράτειά της. Θυμίζουμε ότι το πολιτικό της σκέλος είναι νόμιμο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λιβάνου, και έχει 12 βουλευτές στο κοινοβούλιο. Το δε ένοπλο τμήμα της έχει αποδειχτεί αποτελεσματικότερο και από τον λιβανέζικο στρατό, αναγκάζοντας το Ισραήλ σε ντροπιαστική ήττα το 2006.

Στη Δύση βλέπουν ότι είχαν υποτιμήσει την δύναμη της οργάνωσης, και θα στραφούν προς την αντιμετώπισή της, όμως η Χεζμπολάχ είναι αποφασισμένη να κρατήσει τον Άσαντ στην εξουσία, καθώς από αυτό εξαρτάται η ίδια της η ύπαρξη.

Η δύναμή της προέρχεται από την υποστήριξη, και τον εφοδιασμό που λαμβάνει από την φιλοσιιτική (λόγω Αλεβιτών που είναι μια σιιτική αίρεση) Συρία, και από το σιιτικό Ιράν, το οποίο όμως χρησιμοποιεί την φιλική για αυτό "΄γεφυρα" της Συρίας, για να εξοπλίζει την Χεζμπολάχ.

Εάν η Συρία πέσει στα χέρια των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα, αυτό θα αλλάξει, και η οργάνωση θα αποκοπεί, και με ελλιπή εφοδιασμό, η ύπαρξή της καθίσταται βραχύβια, ενώ το Ισραήλ να ανυπομονεί να "πάρει το άιμα του πίσω" για την ταπέινωση που υπέστη το 2006.

Συνεπώς δεν είναι θέμα επιλογής η ανάμειξη της οργάνωσης στα "άπλυτα" των Δυτικών, είναι θέμα επιβίωσης, και για αυτό ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι θα "στηρίξει τον Άσαντ μέχρι τέλους".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου