Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

«Καμιά χώρα δεν έχει υποστεί τέτοια καταστροφή»


 ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΗΤΕΣ. ΗΤΑΝ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΑ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΘΕΟΥΣ. ΑΠΟ ΔΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΑΠΟΚΟΙΜΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΝΗ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΑΣΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ. ΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΕΚΕΙ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ ΑΔΥΝΑΜΟ. ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΑΞΙΑ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΣ ΛΑΟΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΙ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΩΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΣ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗΝ ΠΤΟΕΙΣΤΕ. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΣΑΣ. ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ . ΚΑΤΙ ΣΑΣ ΛΕΕΙ. ΚΑΤΙ ΨΙΘΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ..........ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ!!! (ΔΕΣΠΟΙΝΑ Λ.)

Τη θλιβερή διαπίστωση για την Ελλάδα ότι δηλαδή καμιά χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει υποστεί τέτοια καταστροφή κάνει ο Μάθιου Κλάιν αρθογράφος του Bloomberg αναρωτώμενος εάν η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα πλέον να κάνει την επιστροφή στην ανάκαμψη.

«Καμία χώρα εν καιρώ ειρήνης δεν έχει ζήσει, από την εποχή της Μεγάλης Ύφεση τέτοια καταστροφή» σημειώνει ο Κλάιν για να διατυπώσει το ερώτημα εάν «Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα, ποντάροντας σε ένα “Greekovery” (ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας) που θα δώσει τη θέση του στο διαβόητο “Grexit”;»,

«Οι Έλληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Οι επενδυτές, όμως, θα περιμένουν τόσο πολύ;», γράφει ο Κλάιν στο άρθρο του.

Η ανάλυσή του περί καταστροφής βασίζεται, βεβαίως, στους αμείλικτους αριθμούς. «Αυτή μπορεί να μην φαίνεται η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 1/5 από το 2008 και αν οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν κάνουν λάθος, θα δούμε συγκεντρωτικά μια πτώση της τάξης του 25% σε μια περίοδο επτά ετών».

O αρθρογράφος επισημαίνει, πάντως, ότι ναι μεν υπάρχει η ελπίδα για αντιμετώπιση των «διαρθρωτικών ανισορροπιών» από την ελληνική κυβέρνηση και για μεγαλύτερη «ευλυγισία» στην αγορά εργασίας, ωστόσο τονίζει το καυτό ερώτημα. «Πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση, πώς θα γίνει η προσέλκυση κεφαλαίων από επιχειρήσεις;». Ο Μάθιου Κλάιν επικαλείται και την εκτίμηση του Διευθυντή Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank Μιχάλη Μασουράκη, ότι «όλες οι βελτιώσεις του κόσμου δεν θα βοηθήσουν αν δεν επιστρέψει η ρευστότητα».

«Ο Ντανιέλ Αντονούτσι, οικονομολόγος στη Morgan Stanley», αναφέρεται στο άρθρο, «πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό περίπου 2,8% αρχής γενομένης από το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι».

«Αυτή η πρόβλεψη υπονοεί ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2007 παρά στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Αν η ΕΚΤ και ο ”πυρήνας” της ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία, δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Ελληνες δεν έχουν πολλές επιλογές πέρα από το να κάνουν υπομονή. Αλλά (το ερώτημα είναι) οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο πολύ;», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου