Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Τρέμουν τώρα οι Βρυξέλλες για πτώση της κυβέρνησης!

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, καθώς εκφράζονται φόβοι για αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για "τον ξαφνικό θάνατο" της ΕΡΤ και την αποτυχία στην πώληση της ΔΕΠΑ. Κύκλοι της Κομισιόν, με τους οποίους επικοινώνησε το real.gr διαβάζουν με ανησυχία τις ανακοινώσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που διαφωνούν με τη συγκεκριμένη απόφαση και διερωτώνται για την ποιότητα της κυβερνητικής συνοχής.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουν ότι το να μαζευτούν τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος και την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ήδη ο Όλι Ρεν εμμέσως πλην σαφώς εξήγησε στην ελληνική πλευρά ότι παράταση για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν πρόκειται να πάρει έτσι εύκολα, ενώ ο εκπρόσωπός του ζήτησε και επίσημα την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Σε σχέση με την ΕΡΤ, τόσο το επιτελείο Ρεν, όσο και το περιβάλλον της επιτρόπου Ν. Κρούζ τηρούν αποστάσεις, ρίχνοντας το βάρος των επιλογών αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά. Ουδείς, όμως, μπορεί να κρύψει την αγωνία του για το αν και κατά πόσο η όλη κατάσταση οδηγήσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο να λύσουν τις διαφορές τους στις κάλπες.

“Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια κυβερνητική κρίση ή προσφυγή στις κάλπες”, σχολιάζει κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος και έτερος διπλωμάτης του Συμβουλίου παρατήρησαν ότι στην Ελλάδα δημιουργείται ένα δυσοίωνο σκηνικό που ξεκινάει από τα έσοδα που δεν μαζεύονται, διάφορα παράλογα αιτήματα για μειώσεις φόρων, τις αποκρατικοποιήσεις που δεν γίνονται ή αποτυγχάνουν και τελειώνει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν εφαρμόζονται.

Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν ότι αν τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν έτσι, τότε πολύ σύντομα το λεγόμενο DSA θα πέσει εκ των πραγμάτων έξω. Αυτό δεν ενοχλεί τόσο τις Βρυξέλλες και τους εταίρους, θα οδηγήσει, όμως, εκ των πραγμάτων σε περιπέτειες με το ΔΝΤ που θα ζητήσει νέα συμφωνία.

“Ό,τι απόκλιση και αν υπάρχει στο DSA το ΔΝΤ θα απαιτήσει να καλυφθεί”. Με αυτό το δεδομένο και συνυπολογίζοντας ότι η πρόσβαση στις αγορές δεν θα αποκατασταθεί το 2014, αναμένεται ένα «καυτό» φθινόπωρο, ανάλογο με αυτό του 2012. Το θετικό σενάριο είναι το «καυτό» φθινόπωρο να καταλήξει σε επέμβαση στο χρέος και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με νέο δάνειο.

Η κυβέρνηση, όμως, δεν θα μπορέσει “να εξηγήσει” πολιτικά το νέο πρόγραμμα στο κοινό με ευκολία. Η δε, πολιτική πίεση των απολύσεων που θα κλιμακωθούν μετά την υπόθεση της ΕΡΤ, τα νέα μέτρα για το 2015 και 2016 που θα πρέπει να συναποφασιστούν με την τρόικα τον Σεπτέμβρη και η ύφεση που θα φανεί από νωρίς πως παραμένει και το 2014 στην ελληνική πολιτική σκακιέρα μυρίζουν εκλογές. Το σενάριο αυτό μόνο εύπεπτο δεν είναι για τους εταίρους.

[Πηγή real.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου