Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στο Χαλέπι


Πολλές συνοικίες της πόλης Χαλέπι, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Συρίας, βομβαρδίζονται από το πρωί της Παρασκευής, ενώ συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και κοντά στο αεροδρόμιο του Μαζέ, το μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων έχουν ξεσπάσει και στην περιοχή Νεμπόλ αλ-Ζάχρα στο Χαλέπι.

Χθες, Πέμπτη, τουλάχιστον 180 άνθρωποι, ανάμεσά τους 112 άμαχοι, 19 αντάρτες και 49 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη Συρία. Η εμφύλια σύρραξη μαίνεται αμείωτη τη στιγμή που οι παρατηρητές του ΟΗΕ ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας σφράγισε με απόφασή του τον τερματισμό της αποστολής τους. Πάντως είναι άξιος απορίας ο κατάλογος των απωλειών. Μιλάμε για έναν καλά εξοπλισμένο και εκπαιδευμένο στρατό όπως ο Συριακός , και οι "ανεξάρτητου " παρατηρητές τον εμφανίζουν να έχει τριπλάσιες απώλειες από τους αντάρτες.

Αντίθετα εμφανίζονται πολλοί νεκροί στους αμάχους. Μήπως οι "άμαχοι" μεγάλο μέρος εξ'αυτών είναι αντάρτες που εμφανίζονται ως σφαγιασθέντες πολίτες από το καθεστώς; Μην ξενάμε ότι το Χαλέπι έχει φίλα προσκείμενο πληθυσμό ως προς τον Ασαντ, και αυτό δημιουργεί υποψίες και για ηθελημένες σφαγές του πληθυσμού από τους αντάρτες, τις οποίες "φορτώνουν" στη συνέχεια με τη βοήθεια των "έγκυρων" και "έγκριτων" Δυτικών ΜΜΕ, άλλωστε το defencenet.gr έχει δημοσιοποιήσει τα βίντεο με τις σφαγές αμάχων από τους "εξεργεμένους".

«Οι συνθήκες δεν πληρούνται για τη συνέχιση (της αποστολής)» ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό.

Η Ρωσία από την πλευρά της, που μαζί με την Κίνα έχει μπλοκάρει όλα τα ψηφίσματα του ΣΑ κατά του καθεστώτος Άσαντ, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να απευθύνουν οι μεγάλες δυνάμεις από κοινού με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν έκκληση στην κυβέρνηση της Συρίας και την αντιπολίτευση για να θέσουν τέλος στη σύγκρουση στη χώρα.

Μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Ρώσος Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν πρότεινε μια συνάντηση την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη της διεθνούς ομάδας δράσης για τη Συρία για να συζητήσει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι χειρισμοί του Αλγερινού διπλωμάτη Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος διαδέχεται τον Κόφι Ανάν στη θέση του διεθνούς μεσολαβητή για τη Συρία.
Ο Κόφι Ανάν αρνήθηκε να ανανεώσει τη θητεία του (που λήγει επίσημα στις 31 Αυγούστου), κατακεραυνώνοντας τς διεθνείς δυνάμεις για την αδυναμία τους να ενωθούν στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι ο Μπραχίμι δεν επιθυμούσε να θεωρηθεί ως ένας απλός αντικαταστάτης του Κόφι Ανάν, αλλά ήθελε έναν άλλο τίτλο και εντολή.

Δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου