Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Σημείο καμπής για τη συριακή εξέγερση


ΑΠΕ, AFP, Α.P.
ΒΗΡΥΤΟΣ. Σε πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ των ανταρτών και των φίλα προσκείμενων στο καθεστώτος του Μπασάρ Ασαντ έχει μετατραπεί η Δαμασκός, καθώς όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η συριακή εξέγερση εισέρχεται στην κρισιμότερη καμπή της. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση με την οποία οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) επισημοποιούσαν την έναρξη της επιχείρησης για την κατάληψη της Δαμασκού, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ανταλλαγές πυρών στην πλατεία Σαμπάα Μπαχράτ στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα δε με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μάχες μαίνονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στις συνοικίες Αλ Χατζάρ αλ Ασουάντ και Αλ Μιντάν κοντά στην παλιά πόλη, ενώ ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε επιθετικά ελικόπτερα σε μια αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψης της Κιαμπούν στο ανατολικό τμήμα της Δαμασκού. Την ίδια στιγμή, ο FSA φερόταν να έχει απωθήσει τις κυβερνητικές δυνάμεις από συνοικίες της Χομς και της Χάμα.
Την ώρα που η Ρωσία καθιστούσε ξεκάθαρο ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, οι αντάρτες ανακοίνωναν ότι στόχος της μεγάλης επίθεσης στη Δαμασκό είναι να περιέλθει η χώρα σε κατάσταση πλήρους πολιτικής ανυπακοής. «Επιλέξαμε να μεταφέρουμε τις μάχες από την επαρχία στην πρωτεύουσα», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του FSA, συνταγματάρχης Κασίμ Σααντεντίν. «Μπορεί να διαθέτουμε μόνο ελαφρύ οπλισμό, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να καταλάβουμε τη Δαμασκό και θα το καταφέρουμε βάσει συγκεκριμένου σχεδίου», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος προανήγγειλε «εκπλήξεις». Από την πλευρά του, κάτοικος της Αλ Μιντάν δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο μέσω Skype ότι άρματα μάχης και ελικόπτερα του συριακού στρατού βάλλουν δίχως να έχουν συγκεκριμένους στόχους εναντίον κτιρίων στην ιστορική αυτή συνοικία της Δαμασκού. «Το καθεστώς καταρρέει και δείχνει να έχει απολέσει κάθε ίχνος λογικής», τόνισε ο κάτοικος της Αλ Μιντάν που συστήθηκε ως Αμπού Μουσάμπ.
Παράλληλα, ο αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσαβί, υποστήριξε χθες ενώπιον της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ ότι το καθεστώς Ασαντ έχει αποσύρει μεγάλο μέρος της στρατιωτικής δύναμης που περιφρουρούσε το τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν που ελέγχεται από τη Συρία. «Αυτή τη στιγμή, ενδιαφέρεται για την άμυνα της Δαμασκού και όχι για το Ισραήλ», δήλωσε ο αντιστράτηγος Κοτσαβί. Ο ίδιος προειδοποίησε πως το εξτρεμιστικό Ισλάμ κερδίζει διαρκώς έδαφος στη Συρία και εξέφρασε την άποψη ότι «ο Ασαντ δεν θα επιβιώσει της αναταραχής». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αντιστράτηγο Κοτσαβί, «το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου προετοιμάζονται ήδη για την επόμενη μέρα της κατάρρευσης του καθεστώτος».
Κατά τα άλλα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Συρίας κάλεσε για πρώτη φορά δημόσια τους κατοίκους της Δαμασκού να σταθούν στο πλευρό των ανταρτών. «Η μάχη του λαού μας διεξάγεται αυτή την ώρα στην πρωτεύουσα και σύντομα μέσα στο οχυρό του δυνάστη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Σε πιο συγκαταβατικό ύφος, τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χθες πως «δεν βλέπει τον λόγο να μην προκύψει συμφωνία για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

http://geopolitics-gr.blogspot.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου